استودیو زورا دیزاین

همراهی شما در مسیر بهتر دیده شدن

چه در مسیر اپلای تحصیلی یا شغلی باشید و چه به عنوان یک معمار یا دفتر حرفه‌ای معماری به دنبال پرزنت بهتر پروژه‌های خود و ساختن یک پورتفولیو تخصصی باشید، تیم کانون معماران برای بهتر دیده شدن، همراه شماست.

پورتفولیو معماری کانون معماران و شهرسازان

پورتفولیو معماری چیست؟

راهنمای جامع ۲۰۲۵ برای معماران


پورتفولیو معماری (به انگلیسی: Architecture portfolio) یکی از مهم‌ترین ابزارهایی است که یک معمار یا دانشجوی معماری باید در اختیار داشته باشد. در حقیقت، پورتفولیو آلبومی است که افکار و روند طراحی‌های شما را نمایندگی می‌کند. این آلبوم می‌تواند شامل طرح‌ها، تصاویر و متون باشد. البته، مواردی مثل جدول زمانی، سوابق، تجربیات، مهارت‌ها و مِتُدهای معماری را نیز می‌توان در آن گنجاند.

 

در این مطلب، به جوانب مختلف طراحی و ساخت پورتفولیو معماری خواهیم پرداخت. به زبان ساده‌تر، به شما خواهیم گفت که یک پورتفولیو معماری برای اپلای چه تفاوت‌هایی با پورتفولیوی یک معمار جوان و جویای شغل دارد و به مراحل و نکات هر کدام از آن‌ها خواهیم پرداخت.

پورتفولیو معماری چیست؟ راهنمای جامع کانون معماران


آنچه در این مقاله می‌خوانید:

 

پورتفولیو معماری چیست؟

پورتفولیو معماری چیست؟ کانون معماران

پورتفولیو معماری یکی از کاربردی‌ترین مدارک در دسترس یک معمار یا دانشجوی معماری است که به کمک آن مهارت‌ها یا خدمات قابل ارائه خود را با مخاطب خود به اشتراک می‌گذارد. همانطور که احتمالاً به خوبی می‌دانید، این مهارت‌ها و خدمات، طیف گسترده‌ای دارند. می‌توانند برای کسب یک جایگاه شغلی در دفتر معماری به کار گرفته شوند، یا اینکه پروژه‌ای اختصاصی را به کارفرما ارائه دهند.

روی دیگر این سکه، در زمان مهاجرت و اخذ پذیرش در رشته‌ معماری از دانشگاه‌های معتبر نمایان خواهد شد. صادقانه بگوییم، پورتفولیو معماری برای اپلای ، نقش مهم و موثری را در موفقیت یا میزان موفقیت شما ایفا خواهد کرد. پس اگر به دنبال پذیرش در دانشگاهی خوب هستید، باید بر روی طراحی و ساخت یک پورتفولیوی معماری حرفه‌ای تمرکز کنید. البته ناگفته نماند که عمق و غنای این تمرکز با بررسی نمونه پورتفولیو معماری موفق است که افزایش خواهد یافت. در کنار آن، استفاده از تجارب جواب پس داده هم می‌تواند مسیر شما را کوتاه‌تر کند!

ابعاد پورتفولیو معماری

یک پورتفولیو حرفه‌ای می‌تواند هر چیزی را تغییر دهد!

پورتفولیو شما مهمترین ابزاری است که اگر به درستی طراحی و ارائه شود، می تواند بسیاری از در های موقعیت شغلی و تحصیلی را برایتان باز کند.

 

انواع پورتفولیو معماری

چرا به پورتفولیو نیاز دارید؟ ممکن است سوأل ساده‌ای به‌نظر برسد، اما دلیل و چرایی ساخت پورتفولیو، مهمترین سؤالی است که باید بیشتر از هر چیز دیگری به آن فکر کرده و پاسخ دهید. بطور مشخص‌تر، پایه و اساس قدم‌هایی که در مسیر طراحی و ساخت پورتفولیو خواهید برداشت، در پاسخ به این سوال نهفته است. هر تصویر، هر خط و هر کلمه با همین پاسخ است که مسیر خود را پیدا می‌کند. در غیر این صورت، به یک پورتفولیوی از هم گسیخته و دست‌و‌پا شکسته خواهید رسید؛ چیزی که برای مخاطبان شما نیز آشکار خواهد بود.

بنابراین، پاسخ شما چیست؟

اگر هنوز به پاسخی واضح و مشخص دست نیافته‌اید، مطالعه‌ی ۴ دلیل اصلی طراحی و ساخت پورتفولیو مسیر شما را روشن‌تر خواهد کرد.

 

۱. پورتفولیو کاری یا حرفه‌ای

چه به دنبال شغل جدیدی باشید و چه به دنبال ایجاد مجموعه‌ای از کار‌های خود برای دست‌یابی به فرصت‌های جدید، این‌کار را پورتفولیوی‌تان برعهده دارد تا مجموعه مهارت‌ها، علایق حرفه‌ای و تلاش‌های فوق برنامه شما را به نمایش درآورد. اگر مهارت‌های لازم برای موقعیت شغلی هدف‌تان را داشته باشید، پورتفولیو کمک خواهد کرد تا کارفرما به سرعت شما را شناسایی کند. ارائه‌ی پورتفولیوی حرفه‌ای در وب سایت معماری شخصی خودتان هم ابزار دیجیتالی فوق‌العاده قدرتمندی برای جذب مخاطبان جدید در بستر اینترنت است.

کاربرد پورتفولیو شغلی:

  • یافتن اولین کار
  • تغییر شغل
  • شغل در دانشگاه
  • گزارش سالانه
  • ادغام لینکدین

 

۲. پورتفولیو علمی یا آکادمیک

داشتن پورتفولیو به‌خصوص در حرفه‌ی معماری، تقریباً همیشه یک الزام برای شروع یک برنامه جدید در کالج یا دانشگاه است. معیار‌های ارائه‌ی پورتفولیو، بسته به سطحی که برای آن درخواست می‌دهید (کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکترا)، متفاوت خواهد بود. با این حال، پورتفولیو یک سند کلیدی برای یک مؤسسه دانشگاهی محسوب می‌شود.

 

کاربرد پورتفولیو علمی یا اکادمیک:

  • اپلای تحصیلی در مقطع کارشناسی
  • اپلای تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد
  • اپلای برنامه دکتری
  • پروپوزال
  • بورسیه
  • کمک‌های مالی
  • جوایز

 

۳. پورتفولیو سوابق

حتی اگر شما نسبتاً مطمئن هستید که تمام کارهایتان به اندازه‌ی روزی که آن را ایجاد کرده‌اید در ذهنتان واضح است، یک پورتفولیو می‌تواند راهی فوق‌العاده برای فهرست‌نویسی پروژه‌هایتان باشد. این می‌تواند به دو دلیل کلیدی به نفع شما باشد: ۱. فرآیند ایجاد پورتفولیو شما را وادار می‌کند تا کار خود را به روشی منسجم سازماندهی کنید ۲. این واقعیت که شما یک پورتفولیو دارید به شما امکان سازگاری با موقعیت‌های پیش‌بینی نشده (از دست دادن شغل، ارسال جایزه یا توصیه) را فراهم می‌کند.

 

کاربرد پروتفولیو سوابق:

  • آرشیو آثار گذشته
  • قالب‌بندی کردن کار‌های مدرسه
  • ارائه نتایج آزمایش‌ها
  • آموزش ساخت پورتفولیو
  • ارائه تک پروژه‌ای مهم

 

۴. پورتفولیو شخصی

مادربزرگتان می‌داند که شما مشغول چه کاری هستید؟ من شرط می‌بندم که او می‌داند، اما احتمالاً با پیشینه‌ی فنی‌ای که شما به‌عنوان یک معمار و طراح دارید، آشنا نیست. پورتفولیو شما می‌تواند ساده‌ترین راه برای توضیح دادن به دیگرانی باشد که خارج از این حرفه هستند؛ توضیح اینکه واقعاً چه کاری انجام می‌دهید. برای تصور این نوع پورتفولیو‌ها می‌توانید به کتابِ‌های روی میز قهوه، فکر کنید. این نوع پورتفولیو می‌تواند نگاهی مستقیم به کار ارائه دهد. اساساً تمرکز آن بر عکس‌ها، نمودارها و طرح‌ها تکیه دارد تا اینکه ایده‌های اساسی را برای دیگران توضیح دهد.

کاربرد پورتفولیو شخصی

  • چیزی برای نشان دادن به بستگان و دوستان
  • نسخه میز قهوه خوری کار شما
  • ثبت دستاوردهای شغلی شما تا به امروز

 

در حالی که بدون شک دلایل بیشتری برای ایجاد یک پورتفولیو وجود دارد، این موراد مرتبط‌ترین‌ها هستند. با این حال، تا زمانی که دلیل حداقلیِ خود برای ایجاد پورتفولیو را مشخص نکرده باشید، در این فرآیند بیشتر از این پیش نروید. ممکن است ترکیبی از برخی از دلایل بالا باشد، اما یک هدف واضح همان چیزی است که باید در حین حرکت به جلو، به خود یادآوری کنید.

 

قواعد اصلی پورتفولیو معماری برای اپلای شغلی

پورتفولیو اولیه

فرض می‌کنیم که شما در پی به چنگ آوردن یک جایگاه شغلی در یک شرکت معماری هستید. بیشتر دفاتر معماری در همان ابتدای مسیر از شما می‌خواهند که رزومه‌ی خود را به همراه یک نمونه پورتفولیوی اولیه برایشان ارسال کنید. در چنین شرایطی، ارائه‌ی یک پورتفولیو معماری pdf راهگشا خواهد بود. توصیه‌ی ما به شما این است که پورتفولیو معماری اولیه‌ی خود را در سه تا پنج صفحه‌ی A۳ یا A۴ تنظیم کنید. اگر در مورد انتخاب پروژه هم به شک افتادید، تلاش کنید، مرتبط‌ترین پروژه‌ها با زمینه‌ی کاریِ شرکت را برگزینید! در مورد تعداد پروژه‌های ارائه شده هم هیچ نگرانی‌ای به خود راه ندهید. پورتفولیو معماریِ اولیه برای سنجش کیفیت‌های کار شماست، نه تعدادشان! پس یک یا دو طرح (یا نقشه) در هر صفحه، کفایت خواهد کرد.

اگر برای یک موقعیت کاری، اطلاع‌رسانی گسترده‌ای انجام شده باشد، به احتمال زیاد تعداد متقاضیان به طرز سرسام‌آوری بالا خواهد بود. بنابراین کوتاه نگه داشتن مدارک ارسالی می‌تواند توجه داوران را به خود جلب کند. که این هم یعنی شانس شما برای دعوت به مصاحبه‌ی حضوری بالا خواهد رفت.

نمونه های پورتفولیو معماری زیر، موارد خوبی برای سنجش قالب، اندازه و کمیت کار هستند. پس مطالعه و بررسی آن‌ها را به بعد موکول نکنید.

نمونه پورتفولیو معماری اولیه ۰۱

نمونه پورتفولیو اولیه - کانون معماران و شهرسازان

 

نمونه پورتفولیو معماری اولیه ۰۲

نمونه پورتفولیو اولیه - کانون معماران و شهرسازان

نمونه پورتفولیو اولیه بالا نحوه چیدمان صحیح صفحه A۴ را فقط با یک یا دو تصویر نشان می‌دهد، فهم، خواندن و چاپ آن بلافاصله آسان می‌شود.

 

پورتفولیو اصلی

پورتفولیو معماری اولیه، دروازه‌های ورود به آزمون حضوری را برای شما باز خواهد کرد. اما این پورتفولیوی اصلی شماست که مسئولیت اثبات مناسب بودن‌تان برای موقعیت شغلی مشخصی را برعهده دارد. پورتفولیو معماری اصلی تمامی تجارب، نمونه کارها و روندهایی که در زندگی حرفه‌ایتان طی کرده‌اید را در خود جای می‌دهد. پس چه به صورت انفرادی کار کرده‌اید، چه در گروهی مستقر بوده‌اید، پورتفولیو معماریِ اصلی جایگاه مرور تمامی خاطرات و تجارب زندگی کاری‌تان است.

اما برای دانشجویانی که به دنبال یافتن اولین شغل هستند هم، توصیه‌ی ویژه‌ای داریم! تلاش کنید که در زمان ساخت پورتفولیو معماری، تسلط خود را بر تمامی جوانب پیدا و پنهان امر نشان دهید. چرا؟ چون کارفرما می‌خواهد مطمئن شود که شما درک درستی از بازار کار دارید. به‌علاوه، تمامی مراحل و حتی مقررات این حوزه را می‌شناسید. یکی دیگر از کارهای خلاقانه‌ای که می‌تواند پورتفولیوی معماری شما را غنی کند، تدوین یک جدول زمانی توسعه‌ی شخصی است. به این ترتیب، می‌توانید به داور یا کارفرمای خود بگویید که حتی یک ماه را هم هدر نداده‌اید و همیشه در حال رشد و پیشرفت هستید!

برای متخصصان اما داستان متفاوت است. تجربه‌ی حضور در سایت‌های مختلف و پروژه‌های اجرا شده برای افزودن بر غنای پروتفولیو معماری آن‌ها، اهمیت بیشتری دارد! اما ما به متخصصان هم پیشنهاد می‌کنیم که اگر تجربه‌ی کار (یا حتی طراحی) در دوران دانشجویی داشته‌اند، آثار و نتایجش را در پورتفولیوی خود منعکس کنند. به تجربه ثابت شده است که اکثر کارفرماها، علاقه‌ی زیادی به بررسی تجربیات دوران دانشجویی کارمندان خود دارند!

تصویر پایین نمونه‌ی واضحی است از آنچه که لازم است در جریان ساخت پورتفولیو معماری مدنظر قرار دهید. در اینجا، به شیوه‌ای روشن و در عین حال مختصر، طرح کلی، نقشه‌های مختلف و ریز جزئیات یک پروژه به نمایش درآمده است.

نمونه پورتفولیو - کانون معماران و شهرسازان

معماران یا کارآموزان معماری که به تازگی وارد بازار کار معماری شده‌اند و پورتفولیوی‌شان هنوز حاوی مقدار زیادی کار دانشجویی است، می‌توانند این کار را با تجربه حرفه‌ای خود مطابق شکل زیر ترکیب کنند. این یک جدول زمانی مشخص و ثابت از تجربه و توسعه است.

نمونه پورتفولیو - کانون معماران و شهرسازان

 

نکات مهم طراحی پورتفولیو معماری برای دانشجویان معماری و کارآموزان

اگر یک دانشجو یا کارآموز معماری هستید، باید یک نکته را در طراحی پورتفولیوی خود مدنظر قرار دهید. آن هم اینکه، تاکید پورتفولیو باید بر توانایی‌های شما در حوزه‌ی تفکر معمارانه باشد. بگذارید دقیق‌تر بگوییم. کارفرما یا داور پورتفولیوی شما، احتمالاً نمی‌خواهد مدل نهایی را ببیند. در عوض، آنچه که برایش جذاب است، فرآیندی است که شما را به سوی کسب نتیجه خواهد برد. در کنار این موضوع، نکات زیر را هم در نظر داشته باشید:

  • اگر پروژه‌ی اجرا شده‌ای دارید، پورتفولیو معماری خود را با ارائه‌ی آن آغاز نمایید.
  • تمرکزتان روی نشان دادن مهارت یا مهارت‌هایی بگذارید که در آن‌ها سرآمد هستید.
  • یادتان نرود که طرح‌ها و اسکیس‌های دستی یک دانشجو یا کارآموز، همیشه برای داور پورتفولیو جذاب هستند.
  • مهارت‌های نرم‌افزاری خود را به شکلی برجسته نمایش دهید. چه بر CAD تسلط دارید و چه در مدل‌سازی سه‌بعدی یا BIM کاربلد هستید!
  • اگر تحقیق یا اثر منتشر شده‌ای دارید، یا حتی اگر جایزه‌ای کسب کرده‌اید، آن را در پورتفولیو معماری خود برجسته کنید.
  • در جهان کاوش می‌کنید تا مهارت‌های مکمل معماری را بیاموزید؟ بسیار عالی است. روند کاوش‌هایتان را در پورتفولیو معماری خود بازتاب دهید.

 

نکات مهم طراحی پورتفولیو معماری برای معماران جوان

پورتفولیو معماری یک معمار جوان باید آیینه‌ی تمام نمای مهارت‌های معمارانه‌اش باشد. پس در این زمینه، نه تنها کمتر، بیشتر نیست که هر چه بیشتر، بهتر است.

اگر می‌خواهید که به عنوان یک معمار جوان، برای خودتان یک پورتفولیو معماری دست و پا کنید، باید قانون شماره یک را به درستی رعایت نمایید. آن هم اینکه از نقش تمامی کسانی که در اجرای یک پروژه از شما حمایت کرده‌اند، یاد کنید. علاوه بر این، هیچ لازم نیست که به نقش خودتان به عنوان یک معمار جوان، شاخ و برگ بیفزایید. چون اغراق‌هایی می‌تواند نظر داور را به تمامی برگرداند. در عوض، با صداقت هر چه تمام‌تر، نقش خود را در فرآیند معماری مدنظرتان توصیف کنید.

براساس تجاربی که در کانون معماران و شهرسازان کسب کرده‌ایم، می‌خواهیم به شما توصیه کنیم که به جای یادداشت‌های پرطمطراق، دیدگاه‌های خود را در مورد فرآیند طراحی در پورتفولیو معماری بگنجانید. از سوی دیگر، بد نیست اگر حداقل یک نمونه طراحی دستی و بدون دخالت رایانه را هم در کار خود داشته باشید.

 

نکات مهم طراحی پورتفولیو معماری برای معماران سطح متوسط

  • به جای همه‌ی تجارب، روی نمایش بهترین کارهایتان در پورتفولیو معماری تمرکز کنید.
  • بد نیست اگر یک عکاس حرفه‌ای استخدام کنید و از او برای عکاسی از پروژه‌های تمام شده‌تان کمک بگیرید.
  • پورتفولیو معماری یک معمار سطح متوسط باید صحنه‌ای برای نمایش تفکر منطقی و دانش معماری او باشد.
  • در کارتان از فناوری‌های مدرن و به‌روز بهره می‌گیرید؟ آن‌ها را برجسته کنید.

 

نکات مهم طراحی پورتفولیو معماری برای معماران ارشد

  • فقط معمار بودن کافی نیست، باید بازاریاب هم باشید.
  • اجازه دهید وب‌سایت شما به جای خودتان صحبت کند.
  • رضایت مشتری‌هایتان را در پورتفولیو معماری خود بازتاب دهید.
  • از یک عکاس حرفه‌ای برای نمایش توانمندی‌های خود کمک بگیرید.
  • روی برندسازی شخصی خود سرمایه‌گذاری کنید.

 

قواعد اصلی پورتفولیو معماری برای اپلای تحصیلی

علاقمندان به مهاجرت تحصیلی، به خصوص مشتاقان اپلای معماری، باید یک واقعیت را در نظر داشته باشند. راهی که در آن گام برمی‌دارند، به شدت رقابتی است. به همین دلیل، باید مطمئن شوید که پورتفولیوی شما پیش از ارائه به داوران در بهترین وضعیت خود قرار گرفته است. اما سوال اینجاست که چطور می‌توان به چنین اطمینانی رسید؟ به تجربه، به ما ثابت شده است که در مسیر طراحی یک پورتفولیو معماری موفق، ۴ عامل کلیدی نقش دارند. این عوامل عبارتند از: استراتژی طراحی، محتوا، نوع ارائه و در نهایت، کاراکتر نهایی پورتفولیو معماری شما! در ادامه، تلاش خواهیم کرد که شما را با جزئیات این چهار عنصر بیشتر آشنا کنیم.

پورتفولیو معماری برای اپلای تحصیلی - کانون معماران


اگر به تازگی تصمیم به مهاجرت و اپلای تحصیلی گرفته‌اید و با سردرگمی‌هایی مواجهید، یا در مورد مدارکی که باید گردآوری نمایید، اطلاعات کافی ندارید، نمی‌دانید چطور شروع کنید، یا چگونه این مسیر را با موفقیت پشت سر بگذارید، تیم تخصصی کانون معماران و شهرسازان در طول این مسیر، همراه شما خواهد بود. ما می‌توانیم به سوال‌های ذهنی‌تان پاسخی روشن و شفاف بدهیم و  مسیر روشن‌تری برای موفقیت شما ترسیم کنیم. پس بر روی لینک مشاوره اپلای معماری کلیک کنید تا بدون هیچ هزینه‌ای، از راهنمایی‌های متخصصین باتجربه‌ی کانون معماران و شهرسازان بهره‌مند شوید.


۱- استراتژی طراحی پورتفولیو

ماموریت

پیش از آغاز به کار طراحی پورتفولیو باید یک گزاره را تشریح کنید. آن هم اینکه به عنوان یک انسان، یک معمار جوان و یک دانشجوی آینده‌ی معماری، می‌خواهید به جهان چه بگویید؟

بگذارید گام اول را بیشتر برایتان باز کنیم. قبل از اینکه کار طراحی پورتفولیو معماری خود را آغاز کنید، حتی پیش از آنکه به فکر انتخاب پروژه‌هایتان بیفتید، باید قدم مهم‌تری را بردارید. پشت کامپیوتر خود بنشینید. یا اگر سنتی‌تر هستید، یک قلم و کاغذ بردارید، و بیانیه‌ی هدفتان را تدوین کنید. سعی کنید با خودتان صادق باشید و بفهمید که کدام ویژگی، شما را خاص‌تر متفاوت‌تر خواهد کرد؟ البته فراموش هم نکنید که این بیانیه، به داوران نشسته در مسیر اپلای معماری ارائه نخواهد شد. کاملاً برعکس! به خودِ شما کمک می‌کند که یک ساختار ذهنی بسازید، مسیر رشدتان را مشخص کنید و از بیراهه رفتن و تلف کردن وقت در امان بمانید.

در این مرحله باید تلاش کنید که گذشته و حال‌تان را به آینده پیوند دهید. و به یاد داشته باشید که لازم نیست تا انتهای راه، ۱۰۰ درصد به این بیانیه وفادار بمانید. همه‌ی آنچه که باید به دست بیاورید این است: یک نقطه‌ی شروع خوب برای پیشرفت.

استراتژی

تدوین استراتژی شخصی خودتان را با پرسیدن یک سوال آغاز کنید. من چطور با مشکلات طراحی مواجه می‌شوم؟ در ادامه، از خودتان بپرسید که: من چه روندی را برای رسیدگی به مشکلات طراحی در پی می‌گیرم؟ اما اجازه بدهید که به شما برای یافتن پاسخ این پرسش‌ها هم کمک کنیم!

آیا تمایلی به مشاهده‌ی الگوهای رفتاری و نمادین در بین جوامع و افراد دارید؟ آیا به تعبیرهای شاعرانه توجه می‌کنید؟ آیا به اندازه‌ی کافی منطقی هستید؟ یا شاید هم برعکس؛ آیا جنبه‌های به زعم خودتان، بیش از حد منطقی یک طرح را نادیده می‌گیرید؟ آیا فتیش فرم دارید؟ یا بهتر بگوییم، آیا فرم برای شما در درجه‌ی نخست اهمیت است؟ آیا به مفاهیم پیچیده و بسیار قوی علاقه‌ی زیادی دارید؟ آیا ذهن شما کلاف پیچیده‌ای از الگوها و ایده‌هاست؟ آیا تمایل دارید که رفتار افرادی را که قرار است از طرحتان استفاده کنند، تحلیل کنید؟

پورتفولیو معماری برای متقاضیان اپلای

در نهایت، یک نکته را همیشه به یاد داشته باشید. شما به عنوان یک متقاضی اپلای معماری در یک دانشکده‌ی خاص، باید بتوانید طرح‌ها، مدل‌ها و ایده‌های معمارانه‌ی ذهنتان را در هم ادغام نمایید. هدف از این کار هم هدایت مسیر زندگی حرفه‌ایتان در راستای اهداف آموزشی دانشگاه مقصدتان است.

 

تمایز

برای تدوین یک استراتژی موفق، باید بر روی عواملی تکیه کنید که هم شما و هم دانشگاه مقصدتان را از سایر رقبا متمایز کنند.

حواستان باشد که اکثر دانشکده‌های معماری، بخش اعظم کمک‌های مالی و بورسیه‌های خود را برای کمتر از ۵% متقاضیان رزرو خواهند کرد. پس اگر در مسیر اپلای معماری به بورسیه‌ها و کمک‌های دانشگاه هم نیاز دارید، حواستان به پورتفولیو معماری‌تان باشد. باید بتوانید پورتفولیوی خود را به وسیله‌ای برای اثبات تمایزتان با دیگران و شایستگی‌های طراحی‌تان تبدیل کنید.

اما خیلی از متقاضیان اپلای معماری، درست در این نقطه از مسیر دچار یک اشتباه استراتژیک می‌شوند. آن‌ها با بیش از حد تمرکز کردن روی تمایزاتشان، نخ ارتباطی خود با دانشگاه مقصد را قطع می‌کنند. برای اینکه در دام چنین اشتباهی نیفتید، یک راهکار ساده وجود دارد. تلاش خود را روی تجزیه و تحلیل پروژه‌هایتان متمرکز کنید. در این مسیر، با موتیف‌های تعیین‌کننده‌ای مواجه خواهید شد که راه را برایتان هموار خواهند کرد. سر نخ این موتیف‌ها را بگیرید و از آن‌ها در سرتاسر پورتفولیو استفاده کنید. آن‌ها می‌توانند هم تمایزات شما را نشان دهند و هم حس انسجام در روایت را به پورتفولیو معماری شما ببخشند.

 

۲- تدوین محتوای پورتفولیو معماری

هویت پورتفولیو

در ادامه‌ی این مسیر، باید دو هویت را برای خود تعریف کنید. در کنار آن، باید بتوانید نقطه‌ی اشتراک و اتصالشان را هم به وضوح رسم نمایید. اولی، هویتی است که برای شخصیت حرفه‌ای و به تبع آن، پورتفولیو معماری خود قائل هستید. دومی هم هویت دانشگاه مقصدتان است.

سعی کنید لیستی از ایده‌های اصلی‌ای را که ممکن است نظر داور و یا هیئت داوران دانشگاه مقصد را به خود جلب کند، تهیه نمایید. فراموش نکنید که هویت، همان چسبی است که می‌تواند تمامی پروژه‌های شما را به هم متصل نماید. می‌دانید هدف از این کار چیست؟ ایجاد یک اشتراک قوی در بین سبد شما و نخ دانشگاه مقصد. ما می‌خواهیم به شما کمک کنیم تا کارتان برای صعود و کسب جایگاه عالی در دانشگاه رویاهایتان، راحت‌تر از بقیه باشد.

نوع محتوا

پروژه‌هایی را برای پورتفولیو معماری خود انتخاب کنید که با نوع دانشکده‌ی مدنظرتان تناسب داشته باشد. بگذارید این گزاره را ساده‌تر بیان کنیم. هیچ می‌دانید هدف از طراحی یک پورتفولیو معماری چیست؟ شما قرار است با کمک گرفتن از یک پورتفولیو، به داوران نشسته در دانشگاه مدنظرتان ثابت کنید که ایده‌هایتان با برنامه‌های آموزشی آن‌ها همخوانی دارد. از سوی دیگر، باید به آن‌ها نشان دهید که با دیگران فرق دارید و این تمایز، شما و دانشگاه شما را از رقبا بهتر خواهد کرد.

برخی از پروژه‌ها ممکن است برای ارائه به یک موسسه‌ی پلی تکنیک مانند MIT بسیار مناسب باشد. اما نمی‌توانید همان‌ها را به یک موسسه‌ی هنری ارائه کنید و انتظار داشته باشید که نتیجه‌ی مثبتی هم عایدتان شود.

پورتفولیو معماری برای متقاضیان اپلای

البته ما کاملاً شرایط شما را درک می‌کنیم. خوب می‌دانیم که ممکن است بخواهید برای ۱۰ مدرسه معماری با ده شالوده فلسفی متفاوت، اپلای کنید. در چنین شرایطی، انتظار طراحی ۱۰ پورتفولیو معماری متفاوت، انتظاری بیجاست. در چنین وضعیتی باید تلاش کنید که روی جزئیات تمرکز داشته باشید. به این ترتیب خواهید توانست که با ارائه‌ی تغییراتی جزئی، پورتفولیو را با هدف دانشگاه مدنظرتان همسو نشان دهید.

تم پورتفولیو

تم شما به سان یک چتر عمل خواهد کرد. چتری که می‌تواند تمامی پروژه‌ها و ایده‌های مختلف شما را زیر سایه‌ی خود جمع کند و به آن‌ها انسجام ببخشد.

بهترین راه برای گره زدن چندین ایده‌ی به ظاهر از هم جدا، ایجاد یک تم برای پورتفولیو معماری‌تان است. شاید از خودتان بپرسید که به موضوع طراحی تم باید به عنوان یک استراتژی نگاه کنیم؟ یا این یک ماموریت مستقل است؟ باید بگوییم هر دو و هیچ کدام!  تم شما باید بتواند استراتژی مدنظرتان را توسعه دهد. در این نگته شکی نداریم. اما همزمان، باید بتواند شما را مستقل از دانشگاه مدنظرتان، صاحب یک برند شخصی و با ایده‌های مشخص جلوه دهد.

راز انتخاب یک تم درست و عاقلانه، تحلیل و بررسی دقیق و عمیق گذشته و حال شما در این حرفه است. سعی کنید به عمق جزئیات پیشینه‌ی معمارانه‌ی خود بروید. در عین حال، نگاه به آینده را هم فراموش نکنید. اما اگر از ما یک توصیه‌ی کاربردی می‌خواهید، باید بگویم که تلاش کنید تم انتخابی، دست شما را در تحلیل باز بگذارد. می‌پرسید چطور؟ ساده است؛ تلاش کنید که در صفحات پورتفولیو معماری‌تان از انواع طرح‌ها و نمودارها استفاده کنید. این کار فرآیند خلق اثر را به درستی و کامل، به سمع و نظر داور پورتفولیو خواهد رساند. با این کار، می‌توانید ماهیت پروژه‌هایتان را به درستی تعریف کنید. از سوی دیگر، به کمک نمودارها و تصاویر، در سریع‌ترین زمان ممکن و به بهترین شکل، پورتفولیوی خود را به راوی صادق تجارب معماری‌تان تبدیل خواهید کرد.

 

فرآیند طراحی

پورتفولیو معماری شما یک وظیفه مهم دارد. آن هم اینکه نشان دهد شما می‌توانید روند توسعه مفاهیم پیچیده را با ایده‌هایی ساده و همه‌فهم به نمایش بگذارید.

 ساده‌تر بگوییم! فرآیند تفکر طراحی یکی از تاثیرگذارترین عناصر در زمان طراحی یک پورتفولیو معماری است. شاید ادعای گزافی نباشد اگر بگوییم که معمارها، فرآیندهایی را که هنگام کار بر روی یک پروژه‌ طراحی – معماری استفاده می‌کنند، در تمام طول زندگی غیرحرفه‌ایشان هم به کار می‌گیرند. پس منطقی است اگر می‌گوییم که مشاهده‌ی فرآیند ایجاد یک پروژه برای یک داور پورتفولیو معماری، ممکن است از محصول نهایی هم مهم‌تر باشد.

همزمان که مشغول روایت داستان زندگی حرفه‌ای خود هستید، باید حواستان هم باشد که داورها را با خود همراه نمایید. پس نه به فرآیند توسعه پروژه بی‌توجه باشید، و نه خلاقیت در ارائه برای همراه و هدایت کردن بیننده (که در اینجا داور شماست) را مورد بی‌توجهی قرار دهید.

 

تحلیل مفهومی

بد نیست اگر بتوانید پورتفولیوی خود را با مسائل اجتماعی پیوند دهید. نمایش قطعات و آثار نهایی معماری همیشه خوب هستند. اما بهتر از آن، نشان دادن مدل‌های مفهومی‌ای است که شما را به سوی خلق آن قطعات سوق داده‌اند.

پس ما به شما توصیه می‌کنیم که در جریان طراحی پورتفولیو معماری خود برنامه‌های مربوط به پروژه و داستان پشت خلق آن را تنظیم و بازنویسی کنید. طوری که گویی در حال حل یک معضل یا مشکل شهری – اجتماعی هستید، نه صرفاً یک طراحی معماری! نشان دهید که به روایت‌های جاری در جهان اطرافتان اهمیت می‌دهید، از آن‌ها تاثیر می‌گیرید و حتی تلاش می‌کنید که بر آن‌ها تاثیر بگذارید.

 

طراحی تحلیلی

یکی از مهم‌ترین تواناهایی یک معمار، توانایی انتقال سریع یک ایده فقط با کمک گرفتن از یک مداد است. پس حواستان باشد که پورتفولیو معماری شما پر از توضیحات متنی نشود. در عوض، تلاش کنید که با کمک اسکیس‌های تحلیلی و خلاقانه، مفاهیم مدنظرتان را بیان کنید. ساده بگوییم، وجود متن در پورتفولیو معماری لازم و حتی ضروری است. اما درصد بسیار پایینی از متن‌های شما توسط داوران مورد مطالعه قرار می‌گیرند. پس زیاد با آن‌ها سروکله نزنید و بر روی جنبه‌های مهم‌تر تمرکز کنید.

پورتفولیو معماری برای متقاضیان اپلای

یک طرح خلاقانه، یک نمودار عالی و یا یک تصویر الهام‌بخش، بسیار بهتر و بیشتر از یک متن غنی می‌تواند توجه داور را به خود جلب کند. به این ترتیب ما به شما تضمین می‌دهیم که شانس بیشتری برای موفقیت خواهید داشت.

 

۳- ارائه‌ی پورتفولیو

مکث در مقابل پیوستگی

نمایش گرافیکی موفق، یکی از مولفه‌های کلیدی در طراحی یک پورتفولیو معماری برنده است. نحوه‌ی ترکیب بصری پورتفولیو معماری شما می‌تواند به سادگی تیم‌تان را مشخص کند. با یک نگاه به ترکیب بصری کارتان می‌توان به سادگی تخمین زد که شما در تیم بازنده‌های مغموم قرار می‌گیرید؟ یا به تیم برنده‌های هیجان‌زده خواهید پیوست. از سوی دیگر، یکی دیگر از مهم‌ترین کاربردهای یک نمایش گرافیکی خلاقانه و جذاب را می‌دانید؟ این است که می‌تواند به سادگی، بسیاری از نقاط ضعف احتمالی هر پروژه را بپوشاند.

اما برای ترتیب دادن یک نمایش گرافیکی موفق، باید چند نکته را مدنظر قرار دهید. یکی اینکه، از مزایای مکث در طراحی صفحات پورتفولیوی خود بهره بگیرید. به زبان ساده‌تر، در هر کدام از صفحات پورتفولیو معماری شما باید فضای کافی برای تنفس، تحلیل و تفکر وجود داشته باشد. این یعنی داور شما اجازه پیدا کند که خط روایی صفحه را بدون غرق شدن در اطلاعاتِ گاه بی‌فایدهُ درک نماید.

یکپارچگی گرافیکی

یکپارچگی گرافیکی به پورتفولیو معماری شما نظم، وضوح و همچنین، انعطافی خارق‌العاده می‌بخشد. اما چطور؟

شما باید پیش از هر چیز، روی میزان وضوع و دقت پورتفولیوی خود متمرکز شوید. یعنی از خود بپرسید که ایده‌ها و پروژه‌های شما به اندازه‌ی کافی واضح و دقیق هستند؟ آیا نظم را تضمین می‌کنند؟ و از همه مهم‌تر اینکه، آیا در اولین نگاه، خواهند توانست همسویی خود با اهداف دانشکده‌ی مدنظرمان را نشان دهند؟

یادتان باشد که پورتفولیو معماری به جای شما سخن خواهد گفت. داوران با اعتماد به پورتفولیو معماری شما، در حقیقت به توانایی‌های معمارانه‌ی شما اعتماد خواهند کرد. پس بخش اعظمی از تلاش خود را بر روی جمع کردن برچسب‌های مثبت حول استراتژی‌های معمارانه‌ی خود متمرکز نمایید.

در کنار وضوح و دقت، بحث انسجام و وحدت هم مطرح می‌شود. باید به یاد داشته باشید که پورتفولیو معماری در حقیقت اولین و محکم‌ترین گام شما در حوزه‌ی برندسازی شخصی است. پس تلاش کنید که پروژه‌هایتان با ماموریت شغلی (ای که برای خود تعریف کرده‌اید) و استراتژی‌های معمارانه‌ی شما مرتبط باشد.

 

داستان‌سرایی

خط روایی پورتفولیوی خود را با دقت سازماندهی کنید. حواستان باشد که در جریان داوری کردن پورتفولیو، شما در سالن حضور ندارید. پس ممکن است یک پروژه‌ی خوب به دلیل عدم ارائه مناسب و نبود یک داستان مناسب، به اشتباه تفسیر شود و یا حتی مورد ارزیابی قرار نگیرد.

یک نکته را هم همیشه در گوشه‌ی ذهنتان داشته باشید. ارائه‌ی پروژه‌ای که بخشی از پورتفولیویی برای پذیرش از یک دانشکده معماری است با ارائه‌ی پروژه‌ای در یک مصاحبه شغلی متفاوت است. در آنجا صاحب اثر حضور دارد و می‌تواند با کلام خود تمامی ضعف‌های نمونه کار را بپوشاند. اما در اولی شرایط به گونه‌ی دیگری پیش خواهد رفت.

پس روی تصاویر و نمودارها سرمایه‌گذاری کنید تا داستان‌تان به خوبی روایت شود. یادتان باشد که هر سوال بی‌پاسخی برای داور، یک نقطه منفی برای شما قلمداد خواهد شد. و این دقیقاً همان حوزه‌ای است که در آن کوله‌باری از تجربه و بازخورد مثبت داریم.

به تجربه به ما ثابت شده است که که روایت ماجرای توسعه‌ی ایده‌های مربوط به هر پروژه، یکی از بهترین روش‌ها برای داستان‌سرایی در پورتفولیو معماری می‌باشد. اگر بتوانید که این انتخاب را با تم کارتان و سایر پروژه‌های موجود در پورتفولیو عجین کنید، خواهید توانست که یک داستان جذاب و منسجم بسازید. داستانی که نه فقط با هر پروژه، که با روایت، استراتژی، ماموریت، گرافیک و حتی صفحه‌آرایی شما هم ارتباط خواهد داشت.

 

متن‌های کوتاه و دقیق

وقتی نوبت به متن می‌رسد، حواستان باشد که هر چه کوتاه‌تر و دقیق‌تر، بهتر! شما قرار نیست یک مقاله تحلیلی را در قلب پورتفولیو معماری خود بگنجانید. به همین دلیل، تلاش کنید که مهم‌ترین اطلاعات را با کلامی ساده و حداقل تعداد کلمات به داور کارتان انتقال دهید. دوباره تاکید می‌کنیم که بخش اعظمی از تمرکز و توجه داوران بر روی گرافیک کار شماست. اگر نخواهیم بدبین باشیم و بگوییم که اصولا متن‌ها خوانده نمی‌شوند، باید بگوییم که متن‌ها، زیاد مورد توجه قرار نمی‌گیرند.

از طرف دیگر، به شما توصیه می‌کنیم که از متن مثل آب روان و برای پر کردن فضاهای خالی بین طرح‌های گرافیکی استفاده کنید. از سوی دیگر، حواستان باشد که اگر متنی به هر دلیلی حذف شد روایت شما دچار لکنت نشود.

 

۴- شخصیت پورتفولیو معماری

سرزندگی و پویایی

کودک درونتان را منزوی نکنید. البته این می‌تواند یک توصیه برای سرتاسر زندگی شما باشد. به هر روی، اگر در زمان کار، پر از شوق و هیجان و شوخ‌طبعی هستید، این ویژگی مثبت خود را زیر باز یک پورتفولیوی خشن و بی‌احساس پنهان نکنید. اجازه بدهید که پورتفولیو معماری، روحیات شما در محیط کار را هم بازتاب بدهد.

هیچ می‌دانید که معماران به بسیار بیش از حد جدی گرفتن مسائل شهرت دارند؟ اما حواستان باشد که قرار نیست برای شکستن این تابو در گوشه‌های پورتفولیوی خود لطیفه بنویسید! فقط به کودک درونتان اجازه دهید که کمی از جدیت پروژه‌هایتان کم و آن‌ را متعادل سازد. لازمه‌ی این کار توجه به پروسه‌ی تفکر طراحی و میدان دادن به قدرت خلاقیتتان در طراحی است! برای رسیدن به نقطه‌ی آرمانی، تجربه کنید و تجربه کنید و باز هم تجربه کنید.

 

تفکر هوشمندانه

از ایده‌های موجود در مجموعه کارهایتان برای نشان دادن سطح هوش طراحی خود استفاده کنید. خیلی کار سختی به نظر می‌رسد؛ نه؟ پس بگذارید ساده‌اش کنیم.

توصیه میکنیم که در زمان طراحی یک پورتفولیو معماری خودتان را به جای داور و یا ممتحن بگذارید. او از کجا باید بفهمد که پیچیدگی‌های ایده‌های شما رو به کدام سو دارند؟ پس برای جلوگیری از ایجاد سد تفهیم، روند توسعه کار خودتان را با دقت تجزیه و تحلیل کنید. اگر بتوانید که این کار را با خلق یک شیوه هنرمندانه در روایت یا یک خط روایی ماهرانه تلفیق کنید، بخش اعظمی از مسیر موفقیت را پیموده‌اید.

بیایید این بند را هم با یک توصیه‌ی برآمده از دل تجربه به پایان برسانیم. در تمام طول مسیر اپلای معماری خود یک نکته را مد نظر داشته باشید. آن هم اینکه باید به داوران کمک کنید تا بتوانند به روشنی دریابند که شما چطور فکر می‌کنید.

 

کنجکاوی

یک ضرب‌المثل قدیمی انگلیسی می‌گوید: کنجکاوی گربه را کشت! اما در مورد ورود به دانشکده‌های برتر معماری این ضرب‌المثل صدق نمی‌کند. در مسیر اپلای معماری، کنجکاوی نه تنها گربه را نمی‌کشد که به شما در دست یافتن به جایگاهای عالی نیز کمک خواهد کرد.

شما باید به داور پورتفولیوی خود نشان دهید که به عنوان یک معمار جوان، درست به اندازه‌ی یک کودک ۵ ساله کنجکاو هستید. یادتان هست کمی پیشتر گفتیم که کودک درونتان را زندانی نکنید؟

این کنجکاوی کودکانه در جهان معماری از طریق فرآیند تفکر و حل مشکلات پیچیده به نمایش درخواهد آمد. مثلاً شما می‌توانید چندین نسخه از یک مفهوم را به نمایش بگذارید و در مورد تاثیرات شخصی آن بر خودتان بحث کنید. از آن هم مهم تر اینکه: سوال بپرسید و با سوال‌هایتان، ذهن داور را درگیر کنید.

می‌دانید سوال پرسیدن و بهره‌گیری از رویکرد سقراطی در ساختن روایت و داستان پروژه‌هایتان چه فایده‌ای دارد؟ شما خواهید توانست که به طور غیر مستقیم داور پورتفولیو معماری خود را به چالش بکشید. به زبان ساده‌تر، با زبان معماری از او می‌خواهید که وارد پروسه و روند کار شما شود.

تجربه‌ی ما می‌گوید این درست همان چیزی است که داورها منتظر دیدنش هستند.

 

محتوا و مدارک لازم برای پورتفولیو معماری

در زمان ساخت پورتفولیو معماری باید دستاوردهای حرفه‌ای خود را از زاویه‌ای مناسب به داور یا کارفرمای خود ارائه دهید! منظورمان چیست؟ شما باید بتوانید تصویر واضحی از دامنه، میزان و تنوع مهارت‌های معماری، دانش و تجربه‌ی‌تان را رسم کنید و به مخاطب‌تان نشان دهید!

از یاد نبرید که پورتفولیو معماری شما، حکم یک بیانیه‌ی شخصی را دارد. پس باید نوع کاری که در آن مهارت دارید و روش‌های مورد استفاده خود را در آن قید کنید. از طرف دیگر، گنجاندن بخش هایی از کار هایی که بیشتری مشارکت را در آن داشته‌اید، فراموش نکنید. این امر مخصوصاً برای پروژه‌های بزرگی که ممکن است در یک تیم بوده‌اید بسیار مهم باشد.

محتوا و مدارک لازم برای پورتفولیو معماری - کانون معماران

نکته‌ی مهم دیگر اینکه بر روی نمایش رندرهای سه بعدی متمرکز نشوید. از آن هم بدتر اینکه، به ارائه‌ی تصاویر نهایی یک پروژه اکتفا نکنید. تلاش کنید که جزئیات ساخت و ساز را برای داور پورتفولیو معماری خود به نمایش بگذارید. روندها، تاثیر به سزایی در نحوه‌ی قضاوت توانایی‌های حرفه‌ای شما دارند. اما از اغراق هم دوری کنید! صادق باشید و صادقانه، نقش و توانایی‌هایتان را بازگو نمایید!

جدا از نوع پروژه‌های ارائه شده، هدف همه آنها نشان دادن مجموعه‌ای کاملاً مشابه از مهارت‌ها است که شامل  موارد زیر است:

  • طراحی و اسکچ دستی (دست آزاد / دیجیتال)
  • حل خلاقانه مسئله
  • ساخت ماکت معماری
  • جزئیات ساخت و ساز و دانش آن
  • تجسم معماری (نمایش فضای داستان، روایت)
  • تطبیق پذیری (نشان دادن علایق دیگر مانند عکاسی، مجسمه سازی، طراحی مبلمان، فیلم سازی)
  • ارتباط تصویری / گرافیکی (نرم افزار و مهارت‌های دیجیتال)
  • مشارکت صنفی (وبلاگ، اثر منتشر شده، سخنرانی)
  • مهارت‌های CAD  (مهارت‌های نرم‌افزاری عمومی)
  • مدل سازی سه بعدی (مهارت‌های عمومی نرم‌افزار)

شما با شرکت در دوره‌های آموزشی، کارآموزی، حرفه‌ای و حتی با حضور در دانشکده‌های معماری پیشرفت خواهید کرد. پس پورتفولیو معماری شما هم باید از این پیشرفت سهمی داشته باشد. با تعجب زیر لب می‌پرسید، چطور؟ بگذارید این راز را هم ما برای شما افشا کنیم!

وقتی به عنوان یک دانشجو یا فارغ‌التحصیل معماری پورتفولیو می‌سازید، چه شرایطی بر کارتان حاکم خواهد شد؟ آنچه که در پورتفولیو خواهید آورد کارهایی آکادمیک و تئوریک خواهند بود. مگر اینکه جدای از آموزش دانشگاهی، آموزش‌های دیگری را هم تجربه کرده باشید. اما اگر از جایگاه یک تازه فارغ‌التحصیل شده دور شوید و به عنوان یک معمار کارآموز یا یک دستیار معماری مشغول به کار شوید، چه؟ در چنین شرایطی، ترکیبی متنوع از تجارب گوناگون را در اختیار خواهید داشت. پس هر چه پروژه‌های تکمیل شده یا در دست تکمیل شما بیشتر شود، پورتفولیوی شما هم غنی‌تر خواهد شد.

حالا تصور کنید که شما پورتفولیو معماری خود را با توجه به یک منطقه‌ی مهارتی خاص تنظیم کرده باشید. این ماجرا از دید داور دور نخواهد ماند و احتمال اینکه شما براساس همان مهارت استخدام شوید، بالا خواهد رفت. بنابراین، هیچ‌وقت از ارائه‌ی مهارت‌های مرتبط با زمینه‌ی علاقمندی‌تان غافل نشوید. ارتباطات و پیوندهای موجود در بین مهارت‌ها و تجارب، نقش مهمی در موفقیت پورتفولیو معماری دارند.

 

در کنار تمام مدارکی که به آن اشاره کردیم، شما مدارک دیگری نیز لازم خواهید داشت تا در مسیر اپلای تحصیلی یا شغلی خود، موفق شوید. این مدارک SOP یا انگیزه نامه معماری ، کاور لتر معماری یا همان نامه پوششی و رزومه معماری است.

 

مراحل تدوین، طراحی و ساخت پورتفولیو معماری

مراحل تدوین، طراحی و ساخت پورتفولیو معماری

تا به حال تجربه‌ی طراحی و ساخت یک پورتفولیو معماری را نداشته‌اید؟ در حال تدوین پورتفولیوی خود هستید و به مرور نکات طلایی طراحی پورتفولیو معماری نیاز دارید؟ می‌خواهید فرصت بهبود بخشیدن به تمپلیت پورتفولیو معماری خود را پیدا کنید؟ پس ۸ مرحله‌ی زیر را دنبال کنید. این هشت مرحله، مسیر ساخت پورتفولیو معماری های موفق را هموار خواهند کرد.

 

۱. پروژه های خود را انتخاب کنید

شما باید بتوانید بهترین و مرتبط‌ترین کار‌های خود را به نمایش بگذارید. یعنی در واقع باید بتوانید  بر اساس افراد، سازمان یا مجموعه‌ای که قرار است پورتفولیوی شما را بررسی کنند، دست به انتخاب بزنید. اما بیایید شرایطی را در نظر بگیریم که در آن شما اطلاعاتی در مورد داور یا داوران پورتفولیو معماری خود ندارید! در این صورت باید به انتخاب بهترین و موفق‌ترین تجربیات خود بسنده کنید.

یادتان نرود که در حین طراحی و ساخت پورتفولیو معماری، شما استعدادهای خود را به نمایش می‌گذارید! پس دقت در انتخاب، یک موضوع کلیدی است. پروژه‌هایی که انتخاب می‌کنید باید مهارت و تنوع تجربه شما را نشان دهند و برای ارائه در رسانه‌های مختلف بهینه شده باشند.

 

۲. نقشه‌ها و تصاویر مناسب را انتخاب کنید

پیش‌تر هم اشاره کردیم که باید بتوانید طیف وسیعی از رسانه‌ها را برای ارائه‌ی آثار خود به کار ببندید. این به اندازه‌ی کیفیت نقشه‌ها اهمیت دارد. منظورمان چیست؟ یعنی شما باید هنگام انتخاب نقشه‌ها و تصاویر، به کیفیت کار توجه کنید نه کمیت آن! ارائه‌ی یک نقشه یا تصویری که به خوبی روی آن کار کرده‌اید، بسیار بهتر، منطقی‌تر و اثرگذار‌تر از به نمایش گذاشتن ۵ نمونه متوسط است.

تصمیم گرفته‌اید که اسکیس‌های دستی خود را در پورتفولیویتان به نمایش بگذارید؟ پس باید مطمئن شوید که اسکنرتان از کیفیت بالایی برخوردار است. در صورت نیاز می‌توانید کار‌های خود را به چاپخانه ببرید و آنها را به صورت حرفه‌ای اسکن کنید!

 

۳. قالب را انتخاب کنید

بهتر است برای انتخاب ابعاد پورتفولیو معماری، بر روی اندازه‌ی A۳ متمرکز شوید. می‌پرسید چرا؟ چون هر اندازه‌ی بزرگتری می‌تواند مبحث ارائه‌ی فیزیکی و حمل‌ونقل را با دردسر همراه کند. از سوی دیگر، اندازه‌های کوچکتر هم بسیار محدودکننده هستند و دست شما را در طراحی بدجوری خواهند بست!

بسیاری از دفاتر معماری و موسسه‌ها از شما می‌خواهند که پیش از جلسه‌ی حضوری، یک نمونه پورتفولیو معماری pdf را از طریق ایمیل برایشان ارسال کنید. در چنین شرایطی، هر چقدر امکان مشاهده‌ی جزئیات را بالاتر ببرید، احتمال عبورتان از خان اول و رسیدن به مصاحبه‌ی حضوری بیشتر خواهد شد.

 

۴. الگوی پورتفولیو خود را خلق کنید

خلق یک الگو می‌تواند کارهای پراکنده‌ی پورتفولیوی شما را با هم متحد کند. به علاوه، یک الگوی هوشمندانه می‌تواند ثباتی را ایجاد و ذهن بیننده را روی تجربیات حرفه‌ای شما متمرکز کند. در کنار همه‌ی این‌ها، یک الگوی خوب می‌تواند کار شما را در مرحله‌ی طراحی هم آسان‌تر کند.  یعنی به کمک الگو می‌توانید چیدمان کارهایتان را کارآمدتر کنید و حرفه‌ای تر به نمایش بگذارید.

حالا که پای مبحث چیدمان به میان آمد، بهتر است که چند راز را هم با شما در میان بگذاریم! یادتان باشد که انتخاب چیدمان عمومی پورتفولیو معماری، انتیک انتخاب کاملاً شخصی است. اما شما نباید صفحات خود را با اطلاعات بیش از حد، اشباع کنید. اینجا، دقیقا همان‌جایی است که باید نصیحت لودویگ میسن فن در روهه را آویزه‌ی گوشتان کنید: «کمتر، بیشتر است!»

اگر نظر تیم ما را بخواهید، باید بگوییم یک پس زمینه سفیدِ ساده، بهترین انتخاب ممکن است. مگر اینکه در میانه‌ی پروژه‌ای منحصر‌به‌فرد باشید. و آن پروژه‌ی منحصر به فرد، الگوهای خاصی را بطلبد! اما تحت هر شرایطی، بهتر است از افراط اجتناب ورزید!

برای ویرایش و بازنگری نقشه‌ها و تصاویرتان، ما نرم‌افزارهایی مثل فتوشاپ و ایلوستریتور را به شما توصیه می‌کنیم. اما هنوز و بدون هیچ شکی، ادوبی این دیزاین یکی از بهترین و قدرتمندترین نرم‌افزارهای سخت پورتفولیو معماری است. پس از استفاده از آن غافل نشوید.

ناگفته نماند که وب‌سایت‌هایی مثل  Behance ، Issuu و Calaméo نیز برای طراحی و ساخت پورتفولیو معماری بسیار کارآمد هستند. هر چند، استفاده از آن‌ها دردسرهای خاص خود را دارد.

 

۵. چیدمان هویت بصری و تصاویرتان را مشخص کنید

تا به حال به این فکر کرده‌اید که برای چیدمان پورتفولیو معماری خود باید چه ترتیبی را اتخاذ کنید؟ توصیه‌ی ما به شما، استفاده از یک تایم‌لاین یا خط زمانی است. بگذارید ساده‌تر بگوییم! بهتر است که روند توسعه‌ی تجارب و فعالیت‌های حرفه‌ایتان را بر روی یک خط زمانی مشخص نشان دهید. در این مسیر، نظم و آراستگی از اهمیت حیاتی برخوردار است. در حقیقت، به کمک همین نظم و آراستگی است که می‌توانید یک داستان شایسته را روایت کنید.

فراموش نکنید که این یک فرایند زمان‌بر است! بنابراین آن را به آخرین دقایق موکول نکنید و نخواهید که با عجله به خرج دادن، سر و ته قضیه را هم بیاورید. در حالت ایده‌آل، باید بتوانید چندین پیش‌نویس تهیه کنید.  آن‌ها را به افرادی معتمد و کارشناس نشان دهید، ازشان بازخورد بگیرید و در نهایت، کار بر روی نسخه‌ی نهایی را آغاز کنید.

۶. روجلد را طراحی کنید

روجلد پورتفولیو معماری، اولین قضاوت‌ها در مورد کارتان را شکل می‌دهد! توصیه‌ی ما به شما، انتخاب عاقلانه‌ترین استراتژی طراحی روجلد است. عاقلانه‌ترین راه چیست؟ روجلد کارتان را ساده نگه دارید!  در ادامه‌ی این مقاله می‌توانید مثال‌هایی از روجلدهای موفق یک پورتفولیو معماری را مشاهده کنید.

اما یک روجلد باید چه ویژگی‌های داشته باشد؟ یک عنوان داشته باشید (معمولاً نوشتن کلمه‌ی پورتفولیو کافی است)! نام کامل‌تان را هم فراموش نکنید! به علاوه، ذکر نام کالج یا دانشگاهی که در آن‌جا تحصیل کرده‌اید هم ایده‌ی بدی به نظر نمی‌رسد! اگر خیلی مشتاقید، می‌توانید عنوان یا وضعیت حرفه‌ای و شغلی‌تان را هم ذکر کنید!

جلد داخلی و صفحات مجاور آن، امکان ارائه‌ی رزومه‌یتان را در اختیارتان قرار خواهد داد. یادآوری می‌کنیم که رزومه، باید یک سند کامل ولی مختصر باشد. آنقدر کامل، که بتواند به داور تصویر مناسبی از شما را ارائه دهد. و آنقدر مختصر که او را خسته و سردرگم نکند و بر قضاوت او تاثیر منفی نگذارد.

 

۷. یک پرونده ایجاد کنید

برخی از دفاتر معماری هنوز هم ترجیح می‌دهند که با نسخه‌ای فیزیکی پورتفولیو معماری سروکله بزنند. یعنی آن‌ها هنوز هم چندان از پورتفولیو معماری pdf استقبال نمی‌کنند. پس شما هم باید با این شرایط کنار بیایید. از سوی دیگر، باید تمامی قوانین را به دقت بخوانید تا در نهایت به دردسر نیفتید.

کارتان با شرکت‌هایی که پورتفولیو معماری pdf یا همان دیجیتال را می‌پذیرند، ساده‌تر است. در این شرایط فقط باید نکات اصلی را رعایت کنید. نکات اصلی کدامند؟ این که اندازه‌ی پورتفولیویتان بیش از ۱۰ مگابایت نباشد. نهایتاً می‌توانید تا ۱۵ مگابایت عصیان کنید! اگر بیشتر از این باشد، احتمال دانلود شدن نمونه کارتان کمتر خواهد شد. اگر می‌خواهید که با زرنگی از سرویس‌هایی مثل دراپ باکس بهره بگیرید، باید به شما بگوییم که این استراتژی اشتباهی است. شاید داور شما دوست نداشته باشد با زیر و بم این برنامه‌ها سروکله بزند. پس نمونه پورتفولیوی شما را به آخر صف هدایت خواهد کرد.

تحت هیچ شرایطی Jpeg یا PNG ارسال نکنید، این کار فوق العاده غیر حرفه‌ای به نظر می‌رسد.

۸.  معرفی نامه یا کاور لتر (به انگلیسی: Cover Letter)

در نهایت برای طراحی یک پایان حرفه‌ای، بهتر است که حسن ختام پورتفولیو معماری شما یک کاور لتر باشد. از سوی دیگر، از یاد نبرید که باید برای هر تقاضا، یک نامه‌ی شخصی سفارشی هم اضافه کنید. البته نیازی نیست که در پشت این کار یک تحلیل عمیق جای بگیرد! همین که مطمئن شوید با این کار از خواننده‌ی خود قدردانی می‌کنید، کافی است!

پورتفولیو‌هایی که خطاب به “آقا یا خانم عزیز” یا “افراد و مسوولین مربوطه” نوشته شده‌اند، فوق‌العاده غیر‌شخصی هستند! بنابراین لطفاً دقت کنید که باید خطاب به چه کسی بنویسید و کاور لتر را به فرصتی برای پیشرفت تبدیل کنید.


اگر تصمیم دارید که پروژه طراحی و ساخت پورتفولیو معماری خود را به یک تیم حرفه‌ای بسپارید، این مقاله می‌تواند برای شما مفید باشد: سفارش پورتفولیو معماری


 

روش های ارائه پورتفولیو معماری

روش های ارائه پورتفولیو معماری - کانون معماران

 

پورتفولیوی میزبانی شده توسط وب

پورتفولیوی میزبانی شده توسط وب، به پورتفولیو‌یی دیجیتالی گفته می‌شود که در وب سایت خاصی بارگذاری و ذخیره گردد. البته، شما می‌توانید پورتفولیوهایتان را در وب‌سایت شخصی‌تان بارگذاری کنید. اما اگر هنوز وب‌سایتی برای خود ندارید، نگرانی به دل راه ندهید. میزبان‌های اختصاصی‌ای همچون Behance  یا issuu این کار را برای شما انجام خواهند داد.

وب‌سایت‌های میزبانی که در بند قبل به آن‌ها اشاره کردیم برای ارائه‌ی آنلاین، سریع و فوری پورتفولیو معماری شما عالی هستند. با این وجود، مثل هر گزینه‌ی عالی دیگری، محدودیت‌های خاصی دارند. مثلاً شاید وقتی برای اولین بار با یک شرکت یا دانشگاه مکاتبه می‌کنید، ارائه‌ی یک لینک از یک وب‌سایت کمی زننده باشد و در ایجاد اعتماد اولیه اختلال ایجاد کند. می‌پرسید آخر چرا؟ ساده است. نسخه‌های رایگان این وب‌سایت‌ها مملو از تبلیغات هستند و حتی اجازه‌ی چاپ یک نسخه‌ی فیزیکی را هم به شما نخواهند داد. پس ممکن است که به اشاره‌ی یک انگشت از سر صف به ته آن راهنمایی شوید.

با این حال، خوشبختانه بسیاری از این سایت‌ها، اشتراک‌های نه چندان گران‌قیمت و با محدودیت‌های کمتری دارند. از همه‌ی این‌ها مهم‌تر، بدون تبلیغ هستند و به راحتی با صفحات مختلف سازگار می‌شوند. به این ترتیب، مشاهده، تجزیه و تحلیل نمونه پورتفولیو معماری شما کاری ساده‌تر از قبل خواهد شد.

 

انتخاب بستر میزبانی وب

هنگام انتخاب پلتفرم‌های آنلاین باید تمامی جوانب امر را سنجید. اما فراموش نکنید که چند پلتفرم محبوب در دنیا وجود دارند که بیشتر متقاضیان، دانشگاهیان و مدیران کسب‌وکار را راضی کرده‌اند. آن‌ها هم بصری و کاربرپسند هستند و هم به راحتی با دستگاه‌های مختلف سازگار می‌شوند. به علاوه، سرویس‌های اشتراکی آن‌ها می‌توانند هر گونه تبلیغات ناخوشایند را حذف کنند. در انتهای این مطلب، به چند نمونه از این پلتفرم‌های رایج اشاره کرده‌ایم!

 

پی دی اف

یکی دیگر از رایج‌ترین روش‌های ارسال پورتفولیو، خروجی گرفتن با فرمت PDF است. معمولاً این کار همراه با روش بالایی، یعنی روش میزبانی وب انجام می‌شود. نمونه پورتفولیو معماری PDF می‌تواند سطح کنترل بیشتری را بر روی قالب‌بندی و چیدمان نهایی اثر ایجاد کند. از سوی دیگر، سرعت و سهولت بررسی آن برای داوران بسیار خوشایند خواهد بود. منتها حواستان باشد که حجم نهایی کار را زیاد بالا نبرید.

 

اپلیکیشن پورتفولیو

برنامه‌هایی مانند ” portfolio for iPad ” و ” Minimal Folio ” امکان ارائه‌ی تصاویر و فیلم‌ها در iPad را به شما هدیه خواهند داد. استفاده از این برنامه‌ها در هنگام مکالمات یک به یک و ارائه بسیار راهگشا خواهند بود. اما معمولاً یک روش اصلی و قابل اتکا به شمار نمی‌آیند؟ دلیل؟ ساده است! شما باید حتماً یک برنامه‌ی واسطه را نصب کنید و این یعنی افزایش کارها! افراد زیادی از این روش استقبال نخواهند کرد.

 

میزبانی در وب سایت شخصی

بهترین، مطمئن‌ترین و حرفه‌ای‌ترین روش ارائه پورتفولیوی دیجیتالی، ارائه آن طریق وب‌سایت شخصی‌تان است. به این ترتیب، همیشه فرصت ارائه‌ی طیف وسیعی از متن‌ها، تصاویر، ویدئوها و حتی صداها را دارید. کار به‌روزرسانی پورتفولیو معماری‌تان هم آسان‌تر خواهد شد.

“واقعیت این است که پیدا کردن معماران موفقی که چنین پورتفولیوئی نداشته باشند، سخت است!”

 

ذخیره سازی پورتفولیو دیجیتال

نمونه کارهای دیجیتال عالی هستند. اما به زمانی فکر کنید که فایلتان خراب شود، از بین برود و یا بدتر، محل ذخیره‌اش را فراموش و یا گم کنید! بنابراین، همیشه باید به فکر تهیه‌ی یک نسخه‌ی پشتیبان باشید. این حیاتی‌ترین بخش کار است. پس سعی کنید یک کپی از پورتفولیو معماری pdf خود را بر روی یک هارد اکسترنال یا یک فلش مموری ذخیره کنید و در جایی امن و مطمئن نگه دارید.

اندازه و ابعاد پورتفولیو معماری

توصیه‌ی ما به شما این است که الگوهای پورتفولیوی خود را بر اساس اندازه A۳ و در قالب‌های افقی طراحی کنید. البته می‌توانید که یک قالب مربع (با حفظ نسبت‌های مشابه) شکل را هم آزمایش کنید. اما از یاد نبرید که در هنگام تهیه‌ی نسخه‌ی چاپ شده ممکن است با دردسرهای دست و پنجه نرم کنید. در کل، سندهای سایز A۳ هم بسیار راحت خوانده می‌شوند و هم از نظر فیزیکی بسیار تطابق‌پذیر هستند.

اگر به جزئیات بیشتر و اطلاعات تخصصی‌تری در این زمینه نیاز دارید، به مقاله ابعاد پورتفولیو معماری سر بزنید.

 

نکات کلیدی برای داشتن یک پورتفولیو موفق

نکات کلیدی برای داشتن یک پورتفولیو معماری موفق - کانون معماران

 

۱. ویرایش، ویرایش، ویرایش

یکی از خطاهای رایج و بسیار تاثیرگذار بر صفحات پورتفولیو معماری، ارائه‌ی اطلاعات بیش از حد است! این اطلاعاتِ بیش از حد آنقدر تاثیرگذار هستند که بتوانند نمرات منفی پی‌در‌پی‌ای را به کارنامه‌ی داوری پورتفولیوی شما تحمیل کنند. اما برای نیفتادن در این دام باید چه کرد؟ ساده است! ویرایش کنید، ویرایش کنید و باز هم ویرایش کنید. به این ترتیب خواهید توانست بهترین نسخه از خود حرفه‌ایتان را به داور پورتفولیو ارائه دهید.

نمونه پورتفولیو معماری زیر، یک نمونه‌ی عالی برای تعیین حد و اندازه‌ی ارائه‌ی اطلاعات در یک صفحه است. این نمونه پورتفولیو هم طراحی خوبی دارد و هم درک درستی از زمان و میزان انگیزه‌ی داور برای بررسی جزئیات و توضیحات! پس شما هم سعی کنید که در حین طراحی پورتفولیو خود را به جای داورتان بگذارید و یک بار هم از دریچه‌ی دید و زمان او به ماجرا نگاه کنید.

نمونه پورتفولیو معماری

۲. سلسله مراتب

سعی کنید برای ترتیب ارائه‌ی تجارب و آثار خود در پورتفولیو معماری، یک نظم مشخص را در نظر بگیرید. می‌پرسید چطور به این نظم و سازماندهی برسیم؟ ساده است! می‌توانید اولویت را به پروژه‌های شاخص بدهید. یا اینکه براساس ترتیب زمانی آن‌ها را بچینید. اما در هر مرحله، یک گام به عقب بروید و از دور به منظره‌ی پورتفولیوی خود نگاه کنید. آیا از ترتیب چینش پروژه‌ها، نقشه‌ها و نمودارها راضی هستید؟ این کار را یک بار دیگر و از دریچه‌ی دید کسی که در حال بررسی نمونه پورتفولیوی شماست هم تکرار کنید. از یاد نبرید که پورتفولیوی معماری شما باید بتواند روایت‌گر یک داستان کوتاه باشد. داستانی که با ورودی‌های هر پروژه آغاز می‌شود، توسعه می‌یابد و ختم به یک خروجی دلپذیر خواهد شد.

 

۳. مقیاس

بعد از اینکه کارهای اولیه‌ی طراحی و ساخت پورتفولیو معماری را به پایان رساندید، مرحله‌ی دوم آغاز می‌شود! در این مرحله باید اطمینان حاصل کنید که پورتفولیوی شما در مقیاس‌های کوچکتر هم قابل خواندن است. البته، منظورمان این نیست که مقیاس‌های بزرگتر ایرادی دارند و بهتر است از آن‌ها برحذر باشید! اما خاطرتان باشد که آن‌ها به ندرت مورد استفاده قرار خواهند گرفت. داوران پورتفولیو معماری، چه مدیران یک کسب‌وکار باشند که چه اساتید دانشگاهی که قصد اخذ پذیرش از آن را دارید، سایزهای A۳ و A۴ را بیش از هر سایزی می‌پسندند. چرا؟ چون این دو سایز هم مقرون به صرفه هستند و هم به راحتی و با چشم غیر مسلح، در یک نگاه، قابل خواندن می‌باشند!

 

۴. طول

احتمالاً شما هم با پورتفولیوهایی مواجه شده‌اید که بیش از ۶۰ صفحه هستند. ارائه‌ی این مدل نمونه‌کارها به زمان، دقت و تمرکز زیادی نیاز دارد. از سوی دیگر، خواندن آن‌ها هم کاری سخت و طاقت‌فرسا به نظر می‌رسد! پس سعی کنید پورتفولیو معماری خود را زیاد طولانی نکنید! آن ها را حداکثر تا ۴۰ یا ۵۰ صفحه کِش بیاورید. و یادتان باشد، دقت و کیفیت کارها از حجشان خیلی مهم‌تر هستند.

 

۵. کیفیت

دوباره تکرار می‌کنیم. از زمانی که درخواست خود را ارسال می‌کنید تا زمانی که باید پورتفولیو معماری خود را ارائه دهید، فرصت بسیار کوتاه است. پس سعی کنید پورتفولیویی بسازید که ارزش نگاه دوم را داشته باشد. هدفتان از ارائه‌ی پروژه‌ها را در متنی کوتاه اما با معنی و با خطی ساده اما آهنگین توضیح دهید. به علاوه، یادتان نرود که از عکس‌هایی با کیفیت و ترکیب‌بندی‌هایی متناسب استفاده نمایید. اگر مدل‌های فیزیکی یا رندرهایی با کیفیت در دست و بالتان است، ارائه‌ی آن‌ها را هم فراموش نکنید.

 

۶. تصاویر

اگر یکی از پروژه‌هایتان به معرفی یک ساختمان تکمیل شده اختصاص دارد، ارائه‌ی عکس حرفه‌ای را فراموش نکنید. بیشتر دفاتر معماری برای معرفی پروژه‌های خود از عکس‌های با کیفیت و حرفه‌ای استفاده می‌کنند. پس اگر عکسی با این مشخصات در اختیار دارید، بدون فوت وقت آن را در پورتفولیو بگنجانید. در غیر این صورت، برای عکسبرداری حرفه‌ای، کوله ببندید و راهی محل پروژه شوید.

هنگام تصویر برداری از مدل‌های فیزیکی معماری مثل ماکت‌ها، اطمینان حاصل کنید که از سه پایه استفاده می‌کنید و از نورپردازی خوبی با زمینه متناسب و ساده برخوردار هستید. حرفه‌ای بودن مهم است.

 

 

 

نمونه پورتفولیو معماری

نمونه پورتفولیو معماری - کانون معماران

استفاده از نمونه پورتفولیوی معماری یک روش بسیار موثر و نسبتاً سریع برای طراحی و ساخت یک پورتفولیو معماری موفق است. البته، به شرطی که از نمونه های درستی استفاده کنید.

احتمالاً هنوز هم می‌پرسید: یک نمونه پورتفولیو معماری خوب باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد؟ بگذارید تکرار کنیم! باید از قالب، طرح و چیدمانی دقیق، حساب‌شده، وسوسه انگیز و الهام‌بخش برخوردار باشد. اما فکر نکنید که یک نمونه پورتفولیوی معماری، به مثابه راه میان‌بری برای طراحی، تدوین و ساخت پورتفولیو شخصی شماست. نمونه کارها می‌توانند روند طراحی کارتان را جذاب‌تر کنند. یعنی، آزمون و خطاها را کمتر نمایند و درصد موفقیت شما را بالاتر ببرند.

تمپلیت پورتفولیو معماری های آماده به ما اجازه می‌دهند که طرح‌ها و قالب‌های موجود و از پیش ساخته شده را براساس سلایق، نیازها و الزامات شخصی خودمان تنظیم کنیم. پس یادتان نرود که یک پورتفولیو، بیانیه‌ی شخصی و حرفه‌ای شماست و باید آن را کاملاً با استانداردهای شخصی‌تان طراحی کنید.

 

نمونه پورتفولیو معماری از دانشگاه داندی در انگلستان

این  پورتفولیو مربوط به یک دانشجوی معماری از دانشگاه داندی در انگلستان است. پورتفولیوی شماره یک ما، نمونه درخشانی از ارائه و تنظیم و ترکیب محتوا به شمار می‌آید. این دانشجو توانسته است که با موفقیت، مهارت‌های خود را از آغاز تا پایان یک پروژه‌ی معماری لیست کند. به زبان ساده‌تر، او توانسته است تمامی مهارت‌های ریز و درشت خود را به داور خود عرضه کند. (اگر می‌خواهید در مورد مهاجرت تحصیلی به انگلستان بیشتر بدانید، مقاله اپلای معماری انگلستان را مطالعه کنید. )

نمونه پورتفولیو معماری 1 کانون معماران و شهرسازان

این پورتفولیو شامل مواردی مثل تجزیه و تحلیل سایت، توسعه طراحی، تکنیک‌های مختلف گرافیکی و ارائه‌ی نقشه، طراحی ارتفاع و مقطع و در نهایت، دانش ساخت و مدلسازی است.

البته، دانشجوی طراحی این پورتفولیو حتی از کارهای طراحی گرافیکی غیر معماری (اما هنوز هم به شدت مرتبط با مبحث معماری) و کار‌های شخصی‌تری مانند عکاسی و آثار مسابقه معماری هم نگذشته است و آن‌ها را در پورتفولیو به اشتراک گذاشته است.

مجموع تمامی این شرایط، نشان می‌دهند که این دانشجو یک متقاضیِ بسیار خوب و آگاه است. این پورتفولیو میزان اشتیاق و علاقه‌ی او به معماری را نشان می‌دهد و اثبات می‌کند که او بر زوایای مختلفی از این حوزه، آگاه است.

 

نمونه پورتفولیو معماری دانشگاه واترلو در ایالات متحده آمریکا

این پورتفولیو توسط یکی از دانشجویان دانشگاه واترلو در ایالات متحده آمریکا طراحی شده است. این دانشجو، ویژگی‌های حرفه‌ای زیادی دارد. اما آن‌ها را نه با شرح و بسطی طولانی، که به روشی منسجم، موجز و سازمان‌یافته به داور کارش معرفی خواهد کرد.

نمونه پورتفولیو معماری 2 کانون معماران و شهرسازان

او هر صفحه را با دقت سازماندهی کرده، پروژه‌های خود را مرتب نموده و فقط بر روی هدف اصلیش تمرکز کرده است. دقیقاً مطابق با توصیه‌هایی که ما از ابتدای این مقاله در گوش شما خوانده‌ایم.

نکته‌ی نهایی این است که این پورتفولیو بصورت ماهرانه‌ای طراحی و تنظیم شده است. به همین دلیل خواندن و درک هر کدام از جزئیات آن، کاری ساده و جذاب خواهد بود.

 

نمونه پورتفولیو معماری دانشگاه هاروارد در ایالات متحده آمریکا

 

دانلود نمونه پورتفولیو معماری pdf

این پورتفولیوها براساس میزان موفقیت‌آمیز بودن تنظیمات و محتواهایشان انتخاب شده‌اند. در حقیقت، می‌توان ادعا کرد که این موارد، ترکیباتی کامل برای نمایش دقیق تمامی بحث‌های فوق هستند. این‌ها را می‌توان به عنوان یک سند کامل، شفاف، مختصر و با درصد موفقیت بالا به شما معرفی کرد.

برای دانلود هر یک از نمونه پورتفولیو ها، روی مطلب کلیک کنید.

 پورتفولیو معماری دانشگاه ییل آمریکا – کانون معماران و شهرسازان

پورتفولیو معماری دانشگاه فنی دلفت هلند – کانون معماران و شهرسازان

پورتفولیو معماری دانشگاه واترلو کانادا – کانون معماران و شهرسازان

نمونه پورتفولیو معماری - کانون معماران و شهرسازان


برای دیدن و دانلود نمونه پورتفولیو معماری بیشتر و بررسی نکات طلایی در پورتفولیو های معماری روی لینک کلیک کنید.


نمونه روجلد پورتفولیو معماری

یک روجلد موفق باید بتواند مخاطب را نسبت به انتخاب و مطالعه‌ی پورتفولیو معماری شما متقاعد کند. به علاوه، روجلد می‌تواند دیدی کلی در مورد اینکه متقاضی چه جایگاه یا پوزیشنی هستید، ارائه دهد.

از سوی دیگر، یک روجلد هوشمندانه و هنرمندانه می‌تواند سطح کیفی شما و پروژه‌های ارائه شده در پورتفولیو را به نمایش بگذارد. این وضعیت را می‌توان به عنوان فرصتی مغتنم برای مرور کلی کارتان معرفی کرد. پس سعی کنید این فرصت را به محکم‌ترین گام در مسیر اخذ پذیرش از دانشگاه‌های برتر و یا گرفتن موقعیت‌های شغلی درخشان تبدیل کنید.

مثالهای زیر سه رویکرد بسیار موفق اما متفاوت را به شما نشان می‌دهند.

 

نمونه جلد پورتفولیو ۰۱

همه این صفحات جلد، تصویری منفرد از پروژه اصلیِ مورد نظر متقاضی را در مرکز جلد نشان می‌دهند. تصویر، با دقت جانمایی و مقیاس‌بندی شده است. از سوی دیگر، طراحی حواسش بوده که جلد را بیش از حد شلوغ نکند. در نهایت، نتیجه‌ی کار تصویری قدرتمند و تجربه‌ی بصری شگفت‌انگیزی را در اختیار داور قرار خواهد داد.

پس فقط کافی است که بتوانید با اطلاعات مناسب، دقیق و حساب شده، بیننده را وسوسه کنید. باقی کار به صورت غیر ارادی رخ می‌دهد. پورتفولیو‌ خود به هزار زبان از مخاطب می‌خواهد که مطالعه را آغاز نماید.

نمونه جلد 1 پورتفولیو معماری کانون معماران و شهرسازان

 

نمونه جلد پورتفولیو ۰۲

این نمونه‌ها بسیار جذاب هستند. آن‌ها ظاهری مینیمال دارند و اطلاعات چندان زیادی را به مخاطب عرضه نمی‌دارند. با این وجود، حسی از آگاهی فضایی و رعایت تناسبات در آن‌ها موج می‌زند. همین احساس، می‌تواند داور را به انتخاب و مطالعه، ترغیب نماید.

نمونه جلد 2 پورتفولیو معماری کانون معماران و شهرسازان

نمونه جلد پورتفولیو ۰۳

سومین و آخرین روش ارائه، چیدمان کامل یک صفحه است. این چیدمان می‌تواند شامل یک تصویر، ترسیم، عکس یا حتی یک تکه رنگ جامد باشد! اما از یاد نبرید که خطا کردن در این سبک بسیار آسان و حتی رایج است! انتخاب تصویر نادرست یا چیدمان اشتباه، می‌تواند همه چیز را خراب کند!

با این وجود، تصاویر زیر، نمونه‌های بی‌عیب‌ونقصی از این سبک هستند.

نمونه جلد 3 پورتفولیو معماری کانون معماران و شهرسازان

 

ابزارهای مفید پورتفولیو

وب سایت های مفید پورتفولیو

Pinterest  – نمونه پورتفولیو های معماری

Issuu  – جستجوی پورتفولیو های معماری

YouTube  – طراحی صفحه جلد / نمونه صفحه جلد / ساخت پورتفولیو

 

نرم افزار ساخت پورتفولیو معماری

  • فتوشاپ
  • ایلاستریتور
  • ایندیزاین

مطلب پیشنهادی برای مطالعه: فتوشاپ در معماری


بستر های ارائه آنلاین پورتفولیو

  • behance
  • issuu
  • calameo

نباید های پورتفولیو معماری

  • نه خیلی طولانی و نه خیلی کوتاه. قرار است بهترین کار خود را گردآوری کنید و آن را به شیوه‌ای موثر و خوانا  به مخاطب هدف خود نشان دهید.
  • پورتفولیوی خود را از قدیمی ترین پروژه به جدید‌ترین پروژه مرتب نکنید.
  • پروژه های مشابه را تکرار نکنید و بهترین آنها را برگزینید.
  • اجازه دهید حجم فایل پورتفولیو از ۱۰ مگابایت تجاوز نکند.
  • بیش از ۱۰۰ کلمه به یک صفحه اضافه نکنید. در صورت وجود کلمات بیشتر، آنها را به بخش‌هایی کوچک‌تر تقسیم کنید یا در صفحات پخش کنید. سعی کنید تا حد امکان کلمات را کاهش دهید.
  • از رنگ‌های موجود در پورتفولیوی خود غافل نشوید. اگر تسلط خوبی به رنگ‌ها ندارید، تک رنگی پیش روید. این، به مراتب باکلاس تر از ظاهری شبیه یک حمله رنگی است.
  • در تصاویر و طرح‌بندی خود از صفحه‌ای به صفحه‌ی دیگر، متناقض نباشید.
  • بیش از دو تایپ فیس (مجموعه فونت) استفاده نکنید.

باید های پورتفولیو معماری

  • نمونه پورتفولیو  های معماری را بررسی کنید.
  • به مخاطبان خود گوش دهید. بدانید که باید پورتفولیو را به چه کسانی ارائه دهید و سبک کار آنها را درک کنید.
  • یک الگوی پورتفولیو معماری را انتخاب کنید که به بهترین وجه با موضوع پروژه شما مطابقت دارد.
  • از مهارت‌های طراحی گرافیکی خود به خوبی استفاده کنید.
  • تصاویر بیشتر و متن کمتری ارائه دهید.
  • در زمینه‌ی خود تخصص داشته باشید. به عنوان مثال، شما می‌توانید در طراحی داخلی تخصص داشته باشید، ممکن است در انتخاب پلان‌ها، چارچوب، چیدمان اجزای مختلف طراحی و غیره متخصص باشید. وقتی می‌دانید در چه چیزی بهترین هستید، جستجوی مشتریان ساده‌تر می‌شود.
  • یک سی‌وی یا رزومه جذاب ایجاد کنید، زیرا صفحه پورتفولیوی شماست، بنابراین باید چشمگیر باشد تا تاثیری ماندگار ایجاد کند.
  • فقط بهترین پروژه‌های انتخابی خود را نشان دهید. به ویژه، موردی که به بهترین وجه با پورتفولیو  نمونه کار‌های مخاطب هدف مطابقت دارد.
  • در مورد مشارکت خود در هر پروژه شفاف و صادق باشید. صرف نظر از اینکه کارآموز بوده‌اید، اما واقعاً چه کاری انجام داده‌اید، «فریم های جزئیات»، «مفاهیم اولیه پروژه»، «سازگاری»، «کار نظارتی»، و غیره. این نشان دهنده تجربه شماست.
  • کمتر، بیشتر است. بنابراین، آن را تا حد امکان ساده و کوتاه نگه دارید. ارائه‌ها و متن‌های طولانی معمولاً کاربر را ضعیف و گیج می‌کنند و آنها را از دلیل اصلی معرفی توانایی‌ها و شخصیت شما در بازه زمانی کوتاه اشغال می‌کنند.
  • پروژه های تیم خود را نادیده نگیرید. آموزنده بودن، انطباق پذیر بودن و کمک به تیم با نقشی خاص، مهارتی است که در شرکت‌ها و سازمان‌های بزرگ بسیار قابل قدردانی است.
  • یک وب سایت چشمگیر ایجاد کنید. شما باید سعی کنید از یک سایت کلی به سبک وبلاگ عبور کنید و در عوض برای طرحی تلاش کنید که کار شما را با بیشترین سطح ممکن از مهارت قابل نمایش به نمایش بگذارد.
  • پروژه‌های خود را در پورتفولیو دسته‌بندی کنید. یک پورتفولیو معماری باورنکردنی شامل پروژه‌های مختلفی خواهد بود که بر اساس نوع کار، مصالح، منطقه و سایر جزئیات سازماندهی می‌شود. قرار دادن عکس‌های کارتان در پورتفولیو هماهنگ به مشتریان آینده کمک می‌کند تا به طور مؤثرتری نمونه کارهای شما را بررسی کنند تا دقیقاً چیزی را که به دنبال آن هستند، با تلاش کمتر پیدا کنند.
  • مهارت‌های نرم خود را در کنار مهارت‌های سخت خود به‌طور ماهرانه نشان دهید. در صورت نیاز، آنها را در قسمت خاصی در رزومه خود اضافه کنید. با این حال، آنها را در نامه پوشش خود ثبت نکنید زیرا این چیزی نیست که دنبال می شود.
  • هرگز رزومه خود را بدون پورتفولیو خود ارسال نکنید.
  • یک جلد نامه زیبا اضافه کنید. متن موجود در متن ایمیل قابل توجه است. باید مختصر و جذاب باشد. بدون آدرس بزرگ صرف نظر از این، این نیز منطقه ای است که تا حدودی کمتر غیراصیل است. حروف منصفانه و برازنده بر حروف بسیار رسمی برتری دارند.
  • گنجاندن نقشه های فنی می تواند کمک کند، اما به همین ترتیب می تواند حواس را پرت کند. ارائه نمونه کارها معادل ارائه نقشه های ساخت و ساز نیست. لازم نیست همه چیز را به طور کامل با طرح هایی برای همه طبقات و بخش ها روشن کنید. اما دریافت ایده کلی پروژه (مفهوم) و نشان دادن توانایی های خود بسیار مهم است. اگر شما را برای مصاحبه فراخوانده اند، پس از یک چیز ریز و درشت استفاده کنید. شمارش نقشه های متعدد، و به خصوص، نقشه های فنی متعدد، می تواند نمونه کار شما را پایین نگه دارد. اتاق مهم را اشغال می کند.
  • از “قاعده سوم” پیروی کنید. ۱/۳ کارهای آکادمیک، ۱/۳ کار حرفه ای و ۱/۳ کارهای خود را ارائه دهید.
  • ارائه پورتفولیو به اندازه محتوای آن مهم است. بنابراین، مراقب ایجاد یک پورتفولیوی از نظر بصری جذاب باشید.
  • تعداد زیادی اطلاعات شخصی را درج کنید. بگذارید بیننده شما و مهارت هایتان را به خوبی بشناسد. تمام کارهای چند رشته‌ای خود را اضافه کنید.
  • پرتفولیوی بلند بر پورتفولیوی کوتاه برتری ندارد. به یاد داشته باشید که در ابتدا پورتفولیو برای نزدیک به یک لحظه قبل از کنار گذاشته شدن، بررسی می شود.
  • به فونت‌ها و گرامر توجه درستی داشته باشید. متن ممکن است ناچیز و کوتاه باشد، با این حال اشکالات املایی، دستور زبان و نقطه گذاری به طور موثر مشاهده می‌شود. قبل از ارائه پورتفولیو، به طور مداوم از یک تصحیح کننده املا و دستور زبان استفاده کنید. برنامه‌ها و افکار شما ممکن است باورنکردنی و تخیلی باشند، با این حال متنی که املای نادرست دارد آماتور به نظر می‌رسد. هر کاری که لازم است انجام دهید تا با سبک های متنی خیلی تلاش نکنید، در غیر این صورت به ثبات و درخواست نیاز خواهید داشت. از بین ۲-۳ تایپ فیس انتخاب کنید (Comis Sans ممنوع است!) و اندازه را تغییر دهید تا در جایی که می خواهید تاکید کنید. این مجموعه تا زمانی که دو بار به شفافیت و آراستگی فکر نکند خوب است.
  • اسکچ‌های دستی را نادیده نگیرید از مهارت‌های اسکچ خود استفاده کنید. استفاده از فناوری در فرآیند طراحی ضروری است و به طور مداوم در موقعیت های شغلی مورد نیاز است. با این وجود، داشتن گزینه ای برای انتقال از طریق طرح ها و نقاشی های سریع هنوز یک نیاز است. بنابراین، اگر در طراحی یا مدل سازی با دست مهارت دارید، حتی یک دقیقه هم در گنجاندن آن در پورتفولیو خود تردید نکنید.
  • از جاهای خالی نترسید پرتفولیو‌‌های اشباع شده با تصاویر، متون و رندرها معمولاً نادیده گرفته می‌شوند. مطلوب است که تعداد صفحات بیشتری با محتوای کمتر در هر صفحه نسبت به استفاده از آخرین ردپای صفحه خود برای جا دادن همه چیز در هر صفحه داشته باشید. پس زمینه خود را تمیز نگه دارید و از رنگ های حواس پرتی که پروژه های شما را مورد توجه قرار می‌دهد، استفاده نکنید.
  • پورتفولیو را مرتباً به‌روز کنید. یک انتخاب مناسب این است که آن را هر شش ماه یا حداقل هر سال به روز کنید.

 

خدمات تخصصی پورتفولیو معماری و اپلای

اگر در مسیر اپلای تحصیلی، تدوین مدارک یا طراحی و ساخت پورتفولیو علاقه‌مند به دریافت خدمات تخصصی و مشاوره رایگان هستید. تیم کانون معماران و شهرسازان همراه شماست!

پورتفولیو معماری کانون معماران و شهرسازان

ترتیبی که کانون معماران برای مطالعه مطالب سری معماری به شما پیشنهاد می‌کند:

 ۱. معماری

 ۲. آینده شغلی معماری

 ۳. فرآیند طراحی معماری

 ۴. قرارداد معماری

 ۵. تفهیم نامه معماری

۶. اپلای معماری

۷. پورتفولیو معماری

۸. فریلنسری معماری 

۹. ماکت معماری

۱۰. مسابقه معماری

۱۱. فتوشاپ در معماری


منبع: archisoup.com


نویسندگان: رضا دهقان , نادیا کریمی


امتیاز ما

{“@context”:”https://schema.org”,”@type”:”FAQPage”,”mainEntity”:[{“@type”:”Question”,”name”:”پورتفولیو معماری چیست؟”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”یکی از کاربردی‌ترین مدارک در دسترس یک معماری یا دانشجوی معماری است که به کمک آن مهارت‌ها یا خدمات قابل ارائه خود را با مخاطب خود به اشتراک می‌گذارد”}},{“@type”:”Question”,”name”:”مراحل تدوین پورتفولیو معماری چیست؟”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”۰۱- پروژه‌های خود را انتخاب کنید ۰۲ – نقشه‌ها و تصاویر مناسب را انتخاب کنید ۰۳ – قالب را انتخاب کنید ۰۴ – قالب پورتفولیو خود رو بسازید ۰۵ – هویت بصری و تصاویر خود را چیدمان کنید ۰۶ – روجلد را طراحی کنید ۰۷ – یک پرونده ایجاد کنید ۰۸ – معرفی نامه یا کاور لتر خود را اضافه کنید”}},{“@type”:”Question”,”name”:”مدارک لازم برای پورتفولیو معماری چیست؟”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”طراحی و اسکچ دستی (دست آزاد / دیجیتال) | حل خلاقانه مسئله\\nساخت ماکت | جزئیات ساخت و ساز و دانش آن | تجسم معماری (نمایش فضای داستان، روایت) | تطبیق پذیری (نشان دادن علایق دیگر مانند عکاسی، مجسمه سازی، طراحی مبلمان، فیلم سازی) | ارتباط تصویری / گرافیکی (نرم افزار و مهارت‌های دیجیتال) | مشارکت صنفی (وبلاگ، اثر منتشر شده، سخنرانی) | مهارت‌های CAD (مهارت‌های نرم‌افزاری عمومی) | مدل سازی سه بعدی (مهارت‌های عمومی نرم‌افزار)”}},{“@type”:”Question”,”name”:”ابعاد پورتفولیو معماری”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”توصیه می‌کنیم الگوهای پورتفولیو را بر اساس اندازه A3 و در قالب افقی قرار دهید. اگر می‌خواهید یک قالب مربع (با حفظ نسبت‌های مشابه) آزمایش کنید، این نیز خوب است، اما هنگام تهیه و چاپ نسخه‌ی نهایی فیزیکی کار بیشتری ایجاد می‌کند. یک سند A3 نیز بسیار آسان است که از نظر فیزیکی با آن سفر کرده و ارائه دهید.”}},{“@type”:”Question”,”name”:”نرم افزار ساخت پورتفولیو معماری چیست؟”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”نرم افزار و پلتفرم‌های متنوعی برای طراحی پورتفولیو وجود دارد که اصلی‌ترین نرم افزار های مورد استفاده فتوشاپ، ایلاستریتور و ایندیزاین است.”}}]}

11 Comments

  1. امیر علی

    چطور باید نمونه فایل های پورتفولیو معماری رو دانلود کرد؟ لینکش کجاست

    1. سلام، برای دانلود هر کدوم از پورتفولیو ها، روی متن همون پورتفولیو کلیک کنید.

  2. سارا نبوی

    کاش کمی بیشتر در مورد پورتفولیو معماری برای اپلای می نوشتین توی بخشی که مد نظر داشتین مثل بقیه بخش ها که کامل و جامع بود، اما باز مرسی برای مطلب خوبتون

    1. ممنون برای نظرتون. مقاله مجزایی در این مورد تدوین شده که امروز به بخش پورتفولیو معماری برای اپلای اضافه شد

  3. مهرناز امینی

    ممنون برای مطلب خوبتون. من دنبال اطلاعاتی در مورد پورتفولیو معماری برای دفاتر معماری بودم، گرچه که مقاله کامل بود اما بنظرم بیشتر تمرکز روی مهاجرت تحصیلی و اپلای معماری بود

    1. بله درسته مخاطب هدف این مقاله بیشتر اپلای و پذیرش تحصیلی معماری هست. به زودی در مورد موضوعی که مطرح کردین، مقاله مجزایی تدوین خواهیم کرد.

  4. امین حسینی

    مطلب واقعا جامع و کامل بود، دمتون گرم

    1. ممنونیم از شما برای نظر مثبتتون

  5. سحر غفاری

    سلام، یادم نمیاد آخرین بار کِی روی یک وب سایتی کامنت گذاشته باشم، اما انقدر مقاله تون کامل، مفید و آموزنده بود که فکر کردم دور از انصاف هست تشکر نکنم. با همین مقاله اعتماد به نفس شروع کردن ساخت پورتفولیو معماری رو بهم دادید و ممنونم ازتون 😊🙏🏼

    1. خوشحالم که مفید بوده براتون و بسیار ممنونم از نظر مثبتتون. موفق باشید

  6. مهسا شه آبادی

    مرسی برای مطلب کامل و خوبتون. کسی این نوشته های در مورد پورتفولیو معماری رو کامل بخونه، می تونه کارش از صفر تا صد راه بندازه.

Leave A Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *