راهنمای معماران جوان : ۵ نکته‌ مهم برای استفاده از رنگ در طراحی

اختصاصی کانون معماران و شهرسازان: رنگ‌ها می‌توانند تجربه‌ی ما از فضاهای طراحی شده را دگرگون کنند. رنگ‌هایی که در فضای اطراف خود می‌بینیم، می‌توانند احساسات ما را شکل دهند. نکته‌ی جالب این که رنگ‌ها نه فقط بر ما، که بر همدیگر نیز تاثیر می‌گذارند. آن‌ها به سه روش عمل می‌کنند: یا خنثی هستند، یا منفعل‌اند و یا فعال به شمار می‌آیند. در واقع، میزان تاثیرگذاری رنگ‌ها، به دو عامل اساسی بستگی دارد. یکی درک شخصی شما به عنوان ناظر و دیگری، ویژگی‌های فضایی که در آن قرار دارید. در نخستین قسمت از مجموعه‌ی راهنمای معماران جوان، تلاش خواهیم کرد که شما را با رنگ‌ها و رازهای استفاده از آنان در طراحی، آشنا کنیم. پس با ما همراه باشید!

راهنمای معماران جوان : 5 نکته‌ مهم برای استفاده از رنگ در طراحی
راهنمای معماران جوان – استفاده از رنگ در طراحی

تحقیق در مورد انواع رنگ‌بندی‌ها

مهم‌ترین نکته‌ای که باید در هنگام کار با رنگ‌ها بر آن مسلط باشید، درک انواع پالت‌های رنگی است. فراموش نکنید که حتی طرح‌های تک رنگ هم از تن‌های گوناگون و سایه‎های مختلفی تشکیل شده‌اند. چه برسد به طرح‌های که از ترکیب دو یا چند رنگ پدید می‌آیند. صادقانه بگوییم، رسیدن به یک طراحی موفق، از مسیر درک انواع رنگ‌ها و شیوه‌های ترکیب آن‌ها با هم می‌گذرد.

پروژه مکعب نارنجی

بیایید که با هم نگاهی به پروژه‌ی مکعب نارنجی (Orange Cube) بیندازیم. این ساختمان توسط شرکت معماری Jakob + MacFarlane در شهر لیون (Lyon) کشور فرانسه (France) طراحی شده است. در حقیقت، مکعب نارنجی طرحی بود برای تشویق به سرمایه‌گذاری در اسکله‌های لیون! از آنجایی که نارنجی به عنوان یک رنگ صنعتی شناخته می‌شود، می‌توان گفت که انتخاب آن، خلاقیتی هوشیارانه بوده است. این تمهید ساده، توانست غنای این پروژه را به طرز چشمگیری افزایش دهد.

توجه به وزن بصری، داخلی و خارجی

آیا با مفهوم وزن بصری (یا دیداری) آشنا هستید؟ اگر بخواهیم کوتاه بگوییم، وزن بصری حول این ایده که عناصر موجود در یک تصویر نسبت به یکدیگر دارای سنگینی متفاوتی هستند شکل گرفته است. با کمک رنگ‌ها می‌توان به سادگی به فضاهای داخلی و خارجی ساختمان، وزن بصری بخشید! اما در این مسیر، باید به یک نکته توجه کنید. نحوه‌ی ارتباط عناصر مختلف یک پروژه با همدیگر، تاثیر زیادی بر شکل‌گیری وزن بصری می‌گذارد.

پروژه The pink zebra

بیایید با هم پروژه‌ی The pink zebra در شهر کانپور (Kanpur) واقع در کشور هندوستان (India) را بررسی کنیم. این پروژه اثری است از شرکت معماری و طراحی داخلی Renesa! همانطور که در عکس‌ها هم مشاهده می‌کنید، تیم معماران از یک الگو، رنگ و بافت خاص کمک گرفته‌اند. به این ترتیب، توانسته‌اند یک وزن بصری منحصربه‌فرد را هم در فضای داخلی و هم در فضای خارجی ایجاد کنند. ماجرا این است که تیم معماران قصد داشتند توجه رهگذران را به این ساختمان جلب کنند. هدف آن‌ها از این کار، جلب و جذب حداکثری تمامی مشتریان بالقوه‌ی این خرده‌فروشی بوده است!

دیوار پنجم را در آغوش بگیر

اگر معماری مذهبی و نمونه‌های شاخص آن را در نظر نگیریم، می‌توان گفت که سقف‌ها همواره مورد بی‌توجهی قرار گرفته‌اند. در طول سالیان دراز، آن‌ها فقط سطوحی سفید رنگ بوده‌اند که صرفاً برای نورپردازی مورد استفاده قرار می‌گرفتند. این یعنی معماران و طراحان، در طول تاریخ، غالباً فرصت طراحی این بخش مهم از فضا را از دست داده‌اند. ما سقف‌ها را دیوار پنجم می‌نامیم! این عناصر مهجور واقع شده، ابعاد مهمی از کار طراحی فضا را در مقابل دست و دیدگان یک معمار می‌گشایند. آن‌ها می‌توانند شکل، مقیاس و حتی نسبت تقسیمات فضایی را بازتعریف نمایند!

پروژه پاویون Webb Chapel

پروژه‌ی پاویون Webb Chapel یک نمونه‌ی عالی و مناسب برای استفاده از رنگ در طراحی دیوار پنجم است. استفاده از رنگ زرد برای آراستن این حجم بتنی عظیم، نه تنها شگفت انگیز که بسیار هم کاربردی است. حالا دیگر این سقف‌ جذاب و رویایی می‌تواند به عنوان یک سیستم تهویه‌ی طبیعی در هوای گرم تگزاس عمل کند. مهم‌ترین فایده‌ی این طراحی خاص، دعوت شهروندان به فرار از گرمای هوا و دمی آسودن زیر این سقف آرامش‌بخش است.

درک روانشناسی رنگ‌ها

رنگ‌ها می‌توانند یک اتاق کوچک را بزرگ‌تر جلوه دهند. یا حتی یک فضای بزرگ را صمیمی و دوستانه نشان دهند. شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید که با استفاده‌ی درست از رنگ‌ها، حتی می‌توان در مصرف انرژی هم صرفه‌جویی کرد.

راهنمای معماران جوان – روانشناسی رنگ ها

برای اثبات این ادعا، مرکز آموزشی El Chaparral، کاری از شرکت معماری Alejandro Muñoz Miranda را به شما معرفی می‌کنیم. شکاف‌های رنگارنگ این ساختمان می‌توانند نور خورشید را به صورتی کنترل شده به مناطق پویای راهروها بکشانند. به این ترتیب، هم می‌توان از گرما و روشنایی نور خورشید بهره برد، و هم از آن آزاری ندید. حالا فرض کنید که از جایی در درون ساختمان به این منظره می‌نگرید. می‌توانید تصور کنید که خلاقیت تیم معماری، چه تجربه‌ی فضایی متفاوتی را برای استفاده‌کنندگان از فضا به ارمغان آورده است؟

آموخته‌های خود را با هم ترکیب کنید

از یاد نبرید که رنگ‌ها از فضایی که در آن مورد استفاده قرار می‌گیرند جدا نیستند. یک رنگ می‌تواند مزایای روانشناختی، زیست‌محیطی و پایداری مختلفی داشته باشد. عادت کنید که رنگ‌ها را به عنوان بخشی از رویکرد طراحی در نظر بگیرید. آن‌ها می‌توانند شما را با پاسخ‌هایی مناسب برای مشکلات رایج در پروسه‌ی طراحی، غافلگیر کنند.

پروژه ای‌ از شرکت معماری Brooks + Scarpa

بیایید با هم نگاهی به این پروژه‌ از شرکت معماری Brooks + Scarpa بیندازیم. نختسین چیزی که توجه شما را جلب می‌کند چیست؟ پانل‌های آلومینیومی زرد رنگ؟ این پانل‌ها می‌توانند به صورت ممتد و پیوسته تغییراتی در ساختمان ایجاد کنند. مثلاً در روز، و زیر نور خورشید برق می‌زنند. شباهنگام و در زیر نور ماه هم با درخشش خود شما را مجذوب خواهند کرد. آن‌ها می‌توانند به راحتی و با ایجاد سایه، به خنک شدن ساختمان کمک کنند. علاوه بر این، عایق صدا هم به حساب می‌آیند؛ و این یعنی تقویت حریم خصوصی در طراحی یک ساختمان.

 

منبع: architizer.com

نادیا کریمی

Leave A Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خروج از نسخه موبایل